Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

För en vecka sedan arbetade Klas Lund på jordbruket på den öppna anstalten och det var då han försvann. Sedan dess har Lund varit efterlyst i hela Sverige, men inga aktiva eftersökningar har gjorts efter honom.

Klas Lund inställde sig på Mariestadsanstalten så sent som den siste september för att avtjäna ett straff på fyra månader. Straffet går tillbaka till förra höstens stora tillslag mot flera ledande nazister runt om i landet. Polisens tillslag riktade sig mot Nationalsocialistisk Front och Svenska Motståndsrörelsen. När polisen slog till mot Klas Lunds bostad drog han först vapen, men slängde undan den norska armépistolen så fort han fick klart för sig att det var polisen.

Klas Lund är ledare för Svenska Motståndsrörelsen och dess tidning Nationellt Motstånd. Han var delaktig i mordet på Ronny Landin på Nickstabadet i Nynäshamn 1986. Ronny Landin försökte gå mellan invandrare och rasister. I början på 1990-talet var han aktiv i Vitt Ariskt Motstånd och dömdes till sex års fängelse för att med vapen ha rånat en bank i Vemdalen. När han kom ut från fängelset den gången gick han in i Nationell Ungdom och senare i en splittring blev han ledare för Svenska Motståndsrörelsen.

Expo ringer upp Magnus Söderman som vid tidigare tillfällen när Lund varit borta agerat som ställföreträdande ledare för organisationen, möts av en vänlig röst men som säger "ingen kommentar".