Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Centrumhuset i den värmländska orten Deje i Forshaga kommun har sedan mitten av 2022 varit träningslokal för den våldsbejakande gruppen Gym XIV.

Lokalen har också fungerat som ett slags centrum för det nätverk av högerextrema grupper som hoppat på trenden inom extremhögern med mindre gym och slagsmålsklubbar, så kallade Active Clubs, som går ut på kampträning och ideologisk skolning.

Men nu verkar kommunledningen i Forshaga ha fått nog och kommunen planerar därför att köpa fastigheten och vräka Gym XIV, rapporterar Nya Wermlands-Tidningen.

– Vi behöver göra någonting och det här är en bra lösning, säger Per Lawén (S), som är kommunstyrelsens ordförande, till NWT.

Enligt honom pågår ett arbete i kommunorganisationen för att ha ett ärende klart till kommunfullmäktige den 20 juni om att köpa fastigheten. Han uppger också för tidningen att kommunen för dialog med husets nuvarande ägare, men att någon konkret köpesumma inte är klar.

Lyssna på Studio Expo:

”Dagarna räknade för gymmet”

Även om Centrumhusets vara eller icke-vara varit uppe för diskussion redan innan Gym XIV startade sin verksamhet så uppger Per Lawén att den högerextrema verksamheten i huset är en av anledningarna till att ett köp nu planeras.

Fakta: De fjorton orden

14

Den romerska siffran för fjorton, XIV, i Gym XIV:s namn syftar sannolikt på ”de fjorton orden”.

14 är den mest spridda numeriska symbolen inom vit makt-rörelsen och de så kallade ”fjorton orden”, ”We must secure the existence of our race, and a future for White children”, myntades av den amerikanske terroristen David Lane på 1980-talet.

Den svenska översättningen lyder: ”Vi måste säkra existensen för vårt folk och en framtid för våra vita barn”.

Läs mer i Expos symbollexikon >>

– Det är föga attraktivt att Deje förknippas med högerextrema. Det är inte trevligt att ha en sådan här verksamhet i kommunen, naturligtvis, säger Per Lawén.

Om affären blir verklighet kan Gym XIV göra sig redo att packa sina saker, enligt honom.

– Blir det en affär är dagarna räknade för gymmet, säger Lawén till NWT.

Del av en högerextrem trend

Fenomenet med högerextrem organisering kring gymverksamhet likt Gym XIV:s kommer från den amerikanska vit makt-ledaren Robert Rundo som lanserade konceptet med våldsbejakande gym eller slagsmålsklubbar, så kallade Active Clubs, 2020. Sedan dess har konceptet vuxit som internationell trend i vit makt-miljön.

Som Expo tidigare rapporterat så höll Gym XIV en träff för liknande fristående grupperingar i Sverige i slutet av januari 2023 i syfte att kampträna och ge anhängare ideologisk skolning. Konferensen samlade flera högerextrema grupper som organiserar unga och programmet marknadsfördes som en träff för den som vill ”lära sig bli starkare och farligare”.

Läs mer om Gym XIV och Active Clubs i Expos årsrapport >>

Gym XIV samverkar med nazistgruppen Hammerskins som även den har en lokal i Deje där de främst arrangerar vit makt-spelningar som Gym XIV återkommande marknadsfört i sociala medier.

NWT skriver att förslaget med att köpa Centrumhuset med stor sannolikhet kommer att gå igenom då Forshaga kommun styrs av Socialdemokraterna och Centerpartiet som tillsammans har egen majoritet. Tidningen uppger också att flera oppositionspartier i kommunen sedan tidigare krävt att kommunen ska agera i frågan om Centrumhusets framtid.

Se Expos researcher Jonathan Leman berätta mer om Active Clubs i lanseringen av Expos årsrapport: