Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

”Det är dags att konfrontera den moderna världen. Det är dags för Kontrakultur”. Det skriver arrangören i inbjudan till en konferens, planerad att hållas i värmländska Deje, i helgen. Avsändaren är Gym XIV. Organisationen lanserades i mitten av 2022. Bakom döljer sig en veteran inom den rasideologiska miljön – som strax innan bildandet kastats ut från Det fria Sverige.

Den utannonserade konferensen har gått ut med ett program över talare och andra medverkande. Ämnena anges röra sig mellan ”hälsa till folkhälsa och en hälsosam revolution”. Förutom talare och sociala aktiviteter kommer ett antal företag vara plats för att sälja sina produkter, bland annat den nazistiska nätbutiken Midgård. Enligt uppgift så medverkar, utöver representanter för Gym XIV, personer från nazistiska Nordiska motståndsrörelsens kampsportsgrupp Bellum och en person som tidigare var drivande i numera nedlagda Nordisk ungdom.

Men även andra fristående grupperingar som Granskogsfolket och Tvåsaxe ska vara på plats för att presentera sin verksamhet.

Flera unga grupper medverkar

Granskogsfolket startades upp under sommaren 2022 och de mer framträdande profilerna är tidigare aktivister i Nordiska motståndsrörelsen, födda i början i 2000-talet. Granskogsfolket fokuserar på vildmarksaktiviteter och prepping. Bland en del av de aktiva finns sedan ett par år tillbaka ett intresse för ekofascism. Flera som deltagit i gruppens aktiviteter har tidigare deltagit i Stockholmsbaserade White Boys Fight Club-aktiviteter. I september arrangerade Granskogsfolket en gemensam vildmarksaktivitet tillsammans med White Boys.

Tvåsaxes fokus är på sociala aktiviteter, friluftsaktiviteter och träning. Gruppen använder sig av nazistiska slagord och symboler i sin propaganda men presenterar sig på ett bredare sätt i sin kanal i social media: ”Tvåsaxe är ett etnonationalistiskt nätverk med fokus på Borås och de kranskommuner som gemensamt bildar Sjuhärad.”

LÄS MER: Ekofascism - Blod, jord och maskulinitet

Gym XIV som arrangerar är sammanflätat med nazistiska Hammerskins som även de har en lokal i Deje. En stor del av personerna i Gym XIV har även deltagit i Hammerskins aktiviteter under de senaste åren. Konferensen är planerad att avslutas i Hammerskins lokal.

Arrangören utmanar

Gym XIV, där romerska siffran 14 sannolikt syftar på den rasideologiska sloganen de 14 orden, leds av Ludvig Delin. Han var under många år en framträdande aktivist i det numera nedlagda, nazistiska Svenskarnas parti.  Ett parti han även kandiderade för. Efter det har Ludvig Delin haft en ledande roll i den högerextrema miljön Värmland, där han drivit egna projekt som White Boys Värmland och även varit aktiv i den överlappande nazistiska organisationen Hammerskins. 2015 dömdes Delin för hets mot folkgrupp för grovt antisemitiska inlägg där judar framställdes som parasiter som måste dödas. 2017 uppmärksammades han för en antimuslimsk aktion under ett kommunfullmäktigemöte i Karlstad. Senare samma år ledde Delin en aggressiv protest mot Pride i Karlstad. Vid valet 2018 kunde Expo berätta att Delin försökte kuppa in sig på ett Sverigedemokratiskt mandat i Forshaga kommunfullmäktige. Under denna period deltog Ludvig Delin också i flera av NMR:s demonstrationer.

Delin har sedan 2014 varit aktiv i Motgift och sedan i efterföljaren Det fria Sverige. Hans fristående gruppering White Boys Värmland har lyfts fram som förebild när Motgifts/DFS ledning uppmanat sina anhängare att bilda fristående lokala grupper, ibland kallade mannaförbund.

Defend Wermland vid en mosképtotest i Karlstad 2017.

Under 2020 anställdes Ludvig Delin av Det fria Sverige, DFS, som medlemsansvarig. Han drev projektet ”Fri svensk i rörelse” som samlade DFS-medlemmar för träffar med föreläsningar, gemensam träning och med betoning på lokal och regional organisering. Han medverkade även i organisationens poddsändningar och Ludvig Delins White Boys-gruppering och Hammerskin knöts närmre DFS.

Anställningen blev dock kortvarig. Sommaren 2021 stod det klart att Delin fått sparken från sitt uppdrag som en följd av en schism mellan honom och DFS ledning. Det innebar också att DFS tappade sitt inflytande över den värmländska högerextrema miljön.

I slutet av 2021 gick Delin ut på sociala medier med att han skaffat sig en lokal i Deje – vilken inreddes för styrke- och kampsportträning och bland annat lockade lokala aktivister från Nordiska motståndsrörelsen men även tidigare aktivister i nedlagda Nordisk ungdom. Namnet på träningslokalen blev Gym XIV. På sociala mediet Telegram förklarade gruppen att den inte bara syftar till att vara ett gym. Programförklaringen är delvis ett inlägg i konflikten med DFS:

”Boomers och undergångsrunkare har säkert sin plats någonstans, men inte här. Vi är inte intresserade av att slå mynt på massan, vi är intresserade av att vara en plantskola för en ny typ av människa”.

Bakslag för andra

Gym XIV beskriver sig som navet i ett nationellt närverk och som de nu i helgen vill samla i Deje. De uppger själva att det i deras ”sfär” finns ”kamrater” på flera olika orter in landet, bland annat Tvåsaxe nämns. Att allt fler högerextremister söker sig till mindre, fristående grupperingar och nätverk är ett bakslag för mer traditionella organisationer som Nordiska motståndsrörelsen och Det fria Sverige.

NMR har sedan valfiaskot 2018 haft en minskad mobiliseringsförmåga. Organisationens ledning fördömde för två år sedan fristående organisering men tycks nu ha en mer pragmatisk inställning. Deras sidoprojekt för träning och kampsport, Bellum, är en del av Gym XIV-sfären och NMR:s aktivister i Värmland bedriver sin kampträning i gymmet.

DFS har har haft likartade problem med att rekrytera unga aktiva medlemmar. Men för dem är det dessutom ytterligare ett bakslag, då deras organisatoriska idé är att knyta till sig lokala och regionala initiativ – grupper som de nu i allt större utsträckning tappar eller blir konkurrenter till.

Expo har tidigare rapporterat om hur de båda etablerade organisationerna fått allt svårare att rekrytera yngre aktivister. Ett svar på det har från NMR:s sida varit att försöka skapa egna sidoorganisationer, som Bellum och ungdomssatsningen Stolt vit ungdom. Men även att söka sig till andra sammanhang där potentiella aktivister finns, till exempel den konspirationistiska miljön. DFS har också försökt dra igång en ungdomssatsning under namnet ”Fri svensk ungdom”, som fastnat i startgroparna.

Liten påverkan på orten

En som under en lång tid följt den rasideologiska miljön i Deje med omnejd är Lars Stiernelöf, samordnare mot våldsbejakande extremism på den ideella organisationen Agera Värmland. Han menar att det finns en lång tradition av högerextrem aktivism på orten. Han påpekar samtidigt att de under de senaste åren inte varit så utåtriktade med sin verksamhet utan att det mest handlat om inbördes träffar eller att aktiva från andra orter och organisationer kommit på besök.

För många på orten går nog den här verksamheten helt obemärkt förbi, även om många av de som tillhör miljön är kända personer i lokalsamhället, enligt Lars Stiernelöf. Politiskt engagerade och personer inom civilsamhället har nog bättre koll och känner nog mer av deras närvaro menar han.

– Det är personer från lite olika högerextrema grupperingar som har rätt täta band sinsemellan. Men de blir allt äldre vilket betyder att nyrekrytering av yngre inte faller sig lika naturligt. Inte heller skolorna vi har kontakt med har gett uttryck för att man ser någon aktiv rekrytering men att det finns elever som befinner sig i riskzonen. Vi ser i dag inget inflöde av ungdomar in som aktiva eller radikaliserade men tillkomsten av ett nationalistiskt gym ökar definitivt risken, säger Lars Stiernelöf.

Just den här friare formen av organisering är samtidigt oroande menar Lars Stiernelöf. Grupperna kan agera snabbt och direkt utan att fundera så mycket på om det gynnar dem i det långa loppet.

– Vi har tidigare sett sådana här typer av aktioner i området och det här är något vi måsta vara vaksamma på även om vi i nuläget inte ser så mycket utåtriktad verksamhet. Får de för sig att de ska göra en aktion så är det ingen som gör en övervägning om det i det långa loppet är taktiskt smart.

Han tillägger om helgens aktivitet:

– Beträffande helgens evenemang ser vi ingen uppenbar risk att det ska locka till sig ungdomar från orten eftersom det verkar bli en träff för redan etablerade. På sikt är det dock mycket allvarligt att den här typen av verksamhet finns eftersom gymmet inte bara blir en plats för träning utan också för ideologisk skolning.