Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var i slutet av 2021 som polisen genomförde en husrannsakan i Robert Larssons hem i Gävle. På platsen beslagtog polisen dator, telefon och en större mängd vit makt-produkter. I slutet av 2022 åtalades han för 22 fall av hets mot folkgrupp – något han nu också döms för.

Sålde restlager

Larsson har sedan 1990-talet sålt nazistiskt vit makt-material i Sverige och internationellt under namnet Sniper Records. Det senaste året har materialet även sålts från andra vit makt-försäljare på nätet.

Robert Larsson själv uppger att verksamheten somnat in och att han velat sälja restlagret som han haft liggande i ett förråd. Försäljningen har skett i en sluten kanal, med samma namn som Larssons skivbolag, på plattformen Telegram. Telegramkanalen har enligt domen haft minst 490 medlemmar.

Det är dock inte själva försäljningen Larsson nu döms för – utan för publiceringen av försäljningsannonser samt andra inlägg som förekommit i kanalen som rätten bedömer att Larsson är ansvarig för. Främst är det material som hyllar Hitler och nazism samt hetsar mot judar som grupp.

Förutom det spreds också bilder på bland annat hakkors, livsrunan, det keltiska korset, varghaken och triskelen.

I kanalen har det också spridits en video där en regnbågsflagga bränns samtidigt som det spridits ett budskap som innehöll missaktning och hot mot hbtqi-personer. Inläggen publicerades mellan 2020 och 2021.

Tidigare aktivist i NSF

Robert Larsson har en lång bakgrund inom den svenska nazistmiljön. I början av 2000-talet var han medlem i Nationalsocialistisk front, NSF.

Han förekommer sedan 2003 under tio avsnitt i belastningsregistret – bland annat med domar för hets mot folkgrupp och misshandel som ligger flera år bak i tiden.

Nekar till brott

Robert Larsson själv nekar till brott och menar att han inte haft uppsåt att hetsa mot någon folkgrupp – utan enbart velat sälja sitt restlager. Han säger också att spridningen varit liten och att han haft hjälp att administrera kanalen på Telegram, men vill inte uppge av vem. Åklagaren konstaterar i sitt åtal att kanalen har drivits av en användare med namnet ”Roffo88”, som varit Robert Larssons alias – samt ett konto med namnet ”nordiskstyrka”.

Nordisk styrka är namnet på den nazistgrupp som bildades 2019 efter att ett antal aktivister brutit sig ur Nordiska motståndsrörelsen, NMR.

”Stort antal beställningar”

Rätten går dock på åklagarens linje och dömer Robert Larsson för hets mot folkgrupp. I domen skriver rätten att Larsson tagit emot och skickat ett stort antal beställningar och att det därigenom är klarlagt att hans publiceringar fått spridning. 

Att han sedan tidigare är dömd för hets mot folkgrupp gör att Larsson inte kan hävda att han inte förstod att han spred olagligt innehåll i sin kanal, enligt rätten.

Han döms till villkorlig dom och samhällstjänst i 120 timmar. Hade rätten valt ett fängelsestraff i stället hade fängelse i fyra månader dömts ut.

Larsson ska också stå för sina egna advokatkostnader på drygt 43 000 kronor.