Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– De borde tagit upp traumat av att bli stämplad som en trångsynt islamofob och att bli demoniserad som högerextremist. Hur många har begått självmord på grund av det detta 100? 1000? Men jag förstår att kulturmarxisternas offer inte prioriteras, sa Breivik efter att både anhöriga och expertvittnen berättat om helvetet som många upplever efter terrorattentatet.

Den psykologiska specialisten Dagfinn Winje och stressforskaren Are Holen förklarade i rätten de efterverkningar som de som upplevt Breiviks terrorattentat kan drabbas av. Enligt experterna finns det flera saker som kan påverka reaktionerna. Winje och Holen lyfte fram att stödet från omgivningen och att människor lyssnar på de som drabbats och inte ifrågasätter upplevelserna är centralt för att mildra stressymptom som har drabbat många.

Expertvittnena talade också om posttraumatiskt stressyndrom och om att sorgen kommer att ta lång tid att komma över. De lyfte även fram att många brottas med skuldtankar och att bilder från terrordådet kan dyka upp i huvudet.

- Man tänker på saker som faktiskt hände, blicken på den som sköt hans röst också vidare. Det kan komma tillbaka om och om igen.

Tidigare under dagen hade anhöriga vittnat. Tor Østbø förlorade sin fru vid regeringsbyggnaden. Kirsten Vesterhus förlorade sin son på Utøya-

Det sista levnadstecknet Vesterhus fick från sin son var ett SMS-meddelande: "De skjuter här". Hon berättade vidare att hon varje morgon när hon vaknar påminns om att sonen inte lever längre - han sköts till döds.

Tor Østbø som förlorade sin fru sade:

- Jag har tidvis känt hat och ilska. För att säga det rätt ut, jag har tänkt att jag önskar att han kan brinna i helvetet långsamt långt inne i det innersta helvetet. Det är inte rätt att säga, men jag skäms inte. Det är en del av den mänskliga naturen att ha den känslan.

Ämnen i artikeln