Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

En 48-årig kvinna boende i Dalarna låg bakom manifestationen vid Israels ambassad i Stockholm under fredagen där hon på förhand sagt att hon skulle genomföra en torabränning.

Väl under manifestationen brändes dock ingen helig skrift – i stället brände kvinnan ett utrivet papper från ett kollegieblock inför en handfull åhörare och ett tjugotal journalister. Syftet med manifestationen var enligt kvinnan att dra uppmärksamhet till frågan om det kvinnan kallade ”systematisk tortyr mot barn i Sverige”.

Sprider desinformation om Sverige

Kvinnan bakom manifestationen är anhängare till, och medlem i, det mindre och konspirationstroende nätverket Family United som under och efter pandemin deltagit i manifestationer och konferenser arrangerade av grupper ur den konspirationistiska miljön i Sverige. Family United sprider i sociala medier konspirationsteorier och felaktig information om den svenska socialtjänsten och hävdar att det pågår en ”systematisk tortyr” av barn i Sverige och att Sverige och svenska myndigheter ”kidnappar barn”.

Lyssna på Studio Expo

Expos genomgång av kvinnans sociala medier visar att hon under 2022 deltar i den internationella desinformationskampanjen rörande socialtjänsten som riktades mot Sverige i sociala medier genom att sprida innehåll från densamma.

I en video hon postar på Tiktok samma år så säger hon sig också vara villig att ”samla in vittnesmål av Sveriges tortyr av barn och familjer” för att sedan förmedla de vidare till utländska medier. Hon uppmanar också sina följare att ”göra motstånd mot Sverige” som hon kallar för ”ett ruttet jävla land”. Hon sprider också propagandavideos som uppmanar till bojkott mot Sverige.

Kvinnan är sedan tidigare dömd till fängelsestraff för grov egenmäktighet med barn samt egenmäktighet med barn av normalgraden efter att ha fört bort sitt barn trots att hon inte har vårdnaden om det. Hon är också dömd för olaga hot.

I sociala medier sprider kvinnan desinformation om svensk socialtjänst och sprider uppmaningar om att bojkotta Sverige. Foto: Skärmdump/Expo
I sociala medier sprider kvinnan desinformation om svensk socialtjänst och sprider uppmaningar om att bojkotta Sverige. Foto: Skärmdump/Expo

”Pedofili och ondska i judendom”

När Expo når kvinnan inför manifestationen säger hon att hon valt att genomföra torabränningen utanför Israels ambassad för att manifestera mot det hon kallar Sveriges systematiska tortyr mot barn och familjer. Hon säger också att det finns ”ondska och pedofili” i judendomen.

Vad har den judiska befolkningen och Israel med eventuella övergrepp i Sverige att göra?

– Vi ser en systematik i Sverige som påminner om de grövsta övergreppen som vi ser i den här skriften och paralleller mellan de övergrepp som den svenska staten utför och saker som står i framför allt Talmud.

Menar du att det skulle ligga judiska krafter bakom det du kallar övergrepp i Sverige?

Det finns sekter, frimurarna, som har kopplingar till det. Sen finns sionisterna som har jättemycket makt i världen och vissa hanterar makten bra men många gör det inte alls bra och missbrukar den.

Kan du förstå att det här uppfattas antisemitiskt?

– Absolut, om man inte vill lyssna så förstår jag att man tänker så.

Kvinnan vill sedan inte svara på fler frågor och avslutar samtalet genom att fråga vad som i stället ska göras för att det hon kallar ”övergreppen i Sverige” ska få ett slut.

Rättshaverister och högerextremister

Kvinnan kallar sig själv för ”kristen anarkist” men har i sociala medier samröre med flera personer ur den svenska extremhögern och den konspirationistiska miljön i Sverige. Flera av dem återfinns i och omkring det högerextrema så kallade Nätverket.

Andra personer, som finns i samma krets som kvinnan, ägnar stort utrymme i sina sociala medier åt att producera och sprida rättshaveristiskt innehåll om svenska myndigheter. Ofta rör det sig om uppmaningar att systematiskt kontakta en viss person på en myndighet eller att genomföra konfrontationer med folkvalda. Flera av dessa ger också uttryck för att de hatar svenska myndigheter som de menar är korrupta och styrda av ”den djupa staten”.

Ökat hot från ”anti-statiliga aktörer”

I februari varnade Säkerhetspolisen för att så kallade ”anti-statliga aktörer” vuxit sig starkare och utgör ett större hot mot Sveriges säkerhet.

Aktörerna drivs av och sprider konspirationsteorier och arbetar för att dra med sig extremistmiljöer och våldsbejakande grupper i sin politiska kamp, enligt Säpo.

I den lägesbild som Säpo gav i februari gällande dessa grupper pekar myndigheten på att sociala medier och digitala plattformar ökar de anti-statliga aktörernas möjlighet att operera i det dolda. Myndigheten slog också fast att spridandet av dessa konspirationsteorier kan trigga våldsbejakande extremister och att spridandet spelar länder som är fientligt inställda till Sverige i händerna.

Hotbild står och väger

Den senaste tiden har det försämrade säkerhetsläget i Sverige stått i fokus. Under torsdagen meddelade Säkerhetspolischefen Charlotte von Essen att ”det inte krävs mycket” för att höja terrorhotnivån i Sverige från dagens trea till en fyra.

Bakom det försämrade läget ligger den senaste tidens koranbränningar, som utförts av personer ur den svenska ytter- och extremhögern samt de reaktioner som kommit till följd av dem.

Under fredagen rapporterade Svenska Dagbladet att tre nya ansökningar om allmän sammankomst där arrangören vill bränna koranen har kommit in till polisen i Stockholm. Enligt Sveriges Radio Ekot har ytterligare två ansökningar inkommit till polisen – en om att grilla korv på en bibel och en psalmbok samt en om att bränna en koran i polisregion väst.

Efter publicering kontaktar företrädare för Family United Expo och skriver att föreningens verksamhet inte har någonting med bränning av heliga skrifter att göra. De vänder sig också emot Expos beskrivning av föreningen.