Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sverigedemokraterna tar avstånd från de ersättare som har valts in på öppna vallistor till kommunen i Dalarna. Öppna vallistor gör det möjligt att skriva in vilket namn som helst på paritets valsedlar, något som två dömda personer ska ha utnyttjat. Marie Edenhager säger att partiet kommer göra allt för att inte ersättarna ska få något inflytande i kommunfullmäktige.

Edenhager förklarar de oönskade ersättarna med att partiet valde att i vissa kommuner ställa upp med öppna listor. Enligt Marie Edenhager använder sig Sverigedemokraterna av den metoden för att det ger partiet mer tid att hitta någon som kan ställa upp.

- Det gjorde att vi kunde jobba ända till valdagen att få någon som kunde ta platsen. Men en olycklig konsekvens är att människor som inte är Sverigedemokrater kunnat ta sig in, säger Marie Edenhager.

Men Edenhager ställer sig frågande till om det har varit lyckat att använda sig av öppna listor. Hon säger att det utnyttjats på flera platser av personer som inte är Sverigedemokrater.

- Med facit i hand har det bidragit till vissa negativa konsekvenser. Andra partier har använts sig av SD för att via vår valsedel lättare komma in fullmäktige. Får jag bestämma så har vi absolut inga öppna vallistor nästa val.

Martin Kinnunen sverigedemokraternas pressekreterare tycker att det är vallagen som är problemet. Han menar att antingen så måste partierna själva få mer makt över sina mandat, eller så behöver gränsen för när namnen ska hamna på vallistorna flyttas fram.

- Vi tycker inte vallagen är anpassad för partier som växer snabbt. Det finns två dåliga alternativ att välja mellan antingen låser vi listor och det röstas in tomma stolar eller så har vi öppna listor. Meningen är att vi ska få fram kandidater, säger han.

Tidigare stod de dömda ersättarna på partiets hemsida, presenterade som Sverigedemokrater. Det var en miss enligt Marie Edenhager. Hon säger att det var valmyndighetens listor de hade kopierat in rätt av.

Ämnen i artikeln