Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

"I familjens namn" hade samlat in över 700 000 namnunderskrifter för få till stånd en folkomröstning om att äktenskap enligt i konstitutionen ska definieras som ett förbund mellan en man och en kvinna. "I familjens namn" har med stöd av den katolska kyrkan och det konservativa partiet HDZ velat få in definitionen av äktenskapet i grundlagen istället för att lägga ett lagförslag.

– Jag är glad för nu kan ingen framtida regering legalisera samkönade äktenskap, sade Zeljka Markic som leder I familjens namn, rapporterar Reuters.

Den socialdemokratiska premiärministern Zoran Milanovic har motsatt sig folkomröstningen och ändringen i konstitutionen och kallar förändringen för "sorglig och poänglös". Milanovic lovar även att driva igenom ett lagförslag för att stärka samkönade pars rättigheter. Förslaget kan innebära att samkönade par får samma lagliga status som gifta inklusive arvsrätt.

"I familjens namns" kampanj mot samkönade äktenskap inleddes förra året efter att regeringen lanserat sexualkunskap i skolan.