Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Nazisterna samlade knappt 200 aktivister i Jönköping. Staden hade mobiliserat mot det ovälkomna besöket och poliser från hela Sverige hade samlats i staden. Innan Svenskarnas partis anhängare samlats hölls en gudstjänst vid Sofia kyrkan. Gudstjänsten var ekumenisk och budskapet som förkunnades var allas lika värde.

– Vi ska fira en gudstjänst med anledning av att Svenskarnas parti demonstrerar. Vi fick en fråga på sociala medier om vad kyrkorna gör när nazisterna går på gatorna. Då samlades vi och pratade om vad vi kunde göra och kom fram till att hålla en gudstjänst med ett budskap som går stick i stäv med det nazistiska. Vårt budskap är att alla får plats, att alla är välkomna, säger Martin Ahlqvist, präst i Svenska kyrkan.

På Västra Torget där aktivisterna i Svenskarnas parti samlades trakasserades journalister bland annat gav sig partisekreterare Jonas Andersson och Ludvig Delin, SvP:s kandidat i Vänersborg, sig på en fotograf på plats. Flera journalister vittnar till Expo Idag om hotfulla nazister och en frustration över att polisen inte agerat för att stäva deras aggressiva beteende.

När aktivisterna i Svenskarnas parti marscherade genom centrala Jönköping blev det tidvis stökigt då de drabbade samman med motdemonstranter. Vid minst ett tillfälle misshandlades en person av nazister.

Under marschen möttes nazisterna av tusentals personer som protesterade mot deras närvaro. Kyrkklockarna klämtade oavbrutet. Martin Ahlqvist, präst i Svenska Kyrkan, uppger att kyrkklockorna slår för att varna för fara, en medeltida tradition.

– Vi vill varna för nazismen och har tagit inspiration från kyrkor i Tyskland som klämtar när nazister manifesterar.

Den stora folkmassan innebar att Svenskarnas parti fick byta rutt, då motdemonstranterna hade satt sig ner och blockerat marschvägen. På ett par platser kastades föremål mot nazisterna som svarade med att kasta föremål mot motdemonstranter.

Nazisternas manifestation i Jönköping avslutades med flera tal. Under talen greps en aktivist i Svenskarnas parti, misstänkt för en misshandel som ska ha inträffat i samband med marschen. En motdemonstrant som försökte ta en fana från nazisterna greps också av polis. Svenskarnas partis partiledare Stefan Jacobsson skrek i sitt tal mot polisen.

– Ni har påverkats av medias hets och griper dem som försvarar den svenska fanan.

Jacobsson krävde även att alla de som enligt Svenskarnas parti inte är svenskar ska utvisas om de dömts för brott. Han talade även om att få personer att "återvandra" från Sverige.

Jörgen Kromann som kandiderar för Svenskarnas parti i Norrtälje frågade sig varför Svenskarnas parti kallas för nazister:

– Vi vill försvara de västerländska generna. Vi vill att svenskar ska besluta. För detta kallas vi nazister.

Polisens presstalesperson Lars Byström uppger att minst ett 20-tal gripits och att ännu fler omhändertagits under dagen.

Ämnen i artikeln