Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Nomineringsgrupperna som ratar SD

  • Socialdemokraterna/ 73 mandat
  • POSK/ 38 mandat
  • Borgerligt alternativ/31 mandat
  • Centerpartiet/ 30 mandat
  • Kristdemokrater i Svenska kyrkan / 12 mandat
  • Miljöpartister i Svenska kyrkan / 12 mandat
  • Frimodig kyrka / 12 mandat
  • Öppen kyrka/ 11 mandat
  • Fria liberaler i Svenska kyrkan / 8 mandat
  • Vänstern i Svenska Kyrkan/ 6 mandat

Socialdemokraterna med 29,40 procent av rösterna som ger dem 71 av totalt 242 mandat i kyrkomötet är enligt det preliminära valresultatet det enskilt största partiet i kyrkans högst beslutande organ. Näst störst blev Partipolitiskt Obundna i Svenska Kyrkan, POSK, med 15,26 procent av rösterna vilket ger 38 mandat.

Sverigedemokraterna har mer än fördubblat antalet representanter i Kyrkomötet, från 7 till 15 mandat. 5,96 procent av väljarna lade sin röst på partiet.

En rundringning som Expo Idag gjort till samtliga större nomineringsgrupper visar dock att ingen kan tänka sig att samarbeta med dem.

- Sverigedemokraterna vill använda kyrkan som ett slagträ för nationalism. Vi kommer under inga omständigheter samarbeta med dem, säger Olle Brunell, socialdemokraternas gruppledare i kyrkomötet till Expo Idag.

Liknande svar kommer från samtliga talespersoner som Expo Idag har talat med.

– Det finns inte på kartan att vi skulle samarbeta med dem. Vi delar inte människosynen helt enkelt, säger Carina Etander Rimborg informatör hos POSK.

Ylwa Wahlström, miljöpartiets gruppledare i kyrkomötet tror inte att Sverigedemokraterna kommer lyckas få något inflytande.

– Jag tror inte att de kommer att få utrymme på grund av sin storlek men det är klart att fler konservativa motioner kommer att läggas fram nu, säger hon.

Margareta Andersson, Centerpartiets gruppledare i kyrkomötet kan inte tänka sig samarbeta med Sverigedemokraterna. Hon tycker dock att det är viktigt att partiet inte blir utfrusna i kyrkomötet.

- Deras idéer kan inte förkastas enbart för att de kommer från en viss grupp, säger Margareta Andersson,

– Man måste vara vaksam med allt de säger. Vad menar de när de säger att kyrkan ska vara svenskt? Men vi får inte frysa ut SD och göra dem till martyrer. De ska inte tjäna sympatier på det sättet. Nu får vi istället se vilken syn på människor de egentligen har, fortsätter hon.

Samtliga partier som Expo Idag har varit i kontakt med säger att Sverigedemokraterna inte har den den människosyn som kyrkan och det kristna budskapet står för. Sverigedemokraternas toppkandidat Aron Emilsson har inte någon förståelse för nomineringsgruppernas ställningstagande.

- Jag kan inte hålla med dem alls. Vi menar att Svenska kyrkan ska vara en folkkyrka där kärleken till Sverige har en tydlig plats jämte den allmänna människokärleken. Jag ser inga motsättningar i det, säger han.

Ämnen i artikeln