Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Enligt undersökningen får Le Pen 23 procent av rösterna, medan president Sarkozy och Socialistpartiets ledare Martine Aubry landar på 21 procent vardera. Det är första gången någonsin som en ledare för ett högerextremt parti får så höga siffror i en opinionsundersökning, enligt nyhetssajten France 24.

Sarkozy har på senare tid gjort flera försök att flirta med extremhögerns idéer. Nästan exakt en månad innan det kontroversiella så kallade burkaförbudet träder i kraft besökte han den katolska pilgrimsorten Puy-en-Velay. Här hyllade han de slöjklädda nunnorna och det kristna arvets betydelse för det franska samhället.

Burkaförbudet, som röstades igenom av Nationalförsamlingen i juli förra året innebär att muslimska kvinnor inte får vistas på allmänna platser eller åka kommunalt i heltäckande klädnad, som burka och niqab.

Undersökningen som visar att Marine Le Pen gått om presidenten kritiseras dock från flera håll. Kritikerna menar att opinionsföretaget dels har använt en felaktig metod, dels tagit med för få presidentkandidater i utfrågningen. Företaget tillbakavisar kritiken men uppger att de kommer att redovisa ett uppdaterat resultat.

Ämnen i artikeln