Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Igår rapporterade Expo Idag att ytterligare en person är misstänkt för mordförsök i samband med knivattacken i Malmö natten till söndag. En person fick vid attacken så svåra skallskador att han fortfarande vårdas på sjukhus. Tillståndet för mannen beskrivs som allvarligt med stabilt. Tidigare har tre personer gripits för dådet. I onsdags häktades en 27-åring och en 24-åring. En 20-åring släpptes på fri fot eftersom Malmö tingsrätt ansåg att bevisningen inte räckte för häktning. Han är dock fortfarande misstänkt för mordförsök.

Samtliga misstänkta ingick i en grupp som samma kväll som våldsdådet inträffade spred propaganda för nazistiska Svenskarnas parti i området. Åtminstone 27-åringen och 20-åringen har även varit aktiva i nazistpartiet.

Samtidigt har åklagare meddelat att ytterligare en person är misstänkt för mordförsök. Polisen är förtegen kring händelsen, men Aftonbladet har fått bekräftat att det rör sig om en 30-åring som har en framträdande roll i Svenskarnas parti.

30-åringen ska ha förhörts på plats efter knivattacken, men efter det släppts. En av de som knivskars har till Sydsvenskan pekat ut 30-åringen som gärningsman.

På tisdagen slog polisen till mot mannens bostad, rapporterar Aftonbladet. Något som han ska kommenterat på Facebook.

"Insatsstyrkan stormade mitt boende med dragna vapen innan i dag fick jag höra, men då jag förutsåg detta så är jag på rörlig fot just nu. Polisen agerar inte på bevis och vittnesmål. De agerar pga media och politikers tryck. Men så är det att leva i ett sjukt och genomruttet samhälle! Jag har gjort mitt val och kommer kämpa för vad jag tror på, oavsett!", citerar Aftonbladet från 30-åringens Facebooksajt.

30-åringen som är på flykt ställde upp i kommun– och riksdagsvalet för Svenskarnas parti 2010. Redan i början av 2000-talet rörde han sig i vit makt-miljön. 2002 var han medlem i Nationalsocialistisk front, sedan dess har han varit aktiv i partiet och följde med när det blev Folkfronten och senare Svenskarnas parti. 2011 var han kontaktperson för ett sommarläger som partiet anordnade i Skåne.

De senaste åren har han deltagit på flera av partiets tillställningar bland annat 2012 på Svenskarnas partis förstamajdemonstration i Eskilstuna och partiets nationaldagsfirande samma år. Nyligen var 30-åringen en av de "Ukrainafrivilliga" som rest till landet för att stötta högerextrema grupper. Enligt vittnen hade 30-åringen en mössa på sig med det högerextrema ukrainska partiet Svobodas logga i samband med knivattacken i Malmö.

30-åringen dömdes 2005 för misshandel. Han är även dömd för vapenbrott och skadegörelse och har kontrollerats av polis i samband med politiska våldshandlingar. 2003 visiterades han till exempel av polis i Helsingborg i samband med att det hade kastats sten mot antirasister.

Ämnen i artikeln