Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På onsdagen avtackades den förre statsministern Fredrik Reinfeldt och den nya statsministern Stefan Löfven genomförde sin första partiledaredebatt i riksdagen. Reinfeldt framhöll att han ser en oroväckande utveckling i Sverige och Europa med ökad främlingsfientlighet som kan hota de framsteg gjorts. Reinfeldt beskrev utvecklingen med ökade rättigheter för HBTQ-personer som ett av dess framsteg.

"Jag vill rikta mig till hela svenska folket, hoten mot det öppna samhället ska tas på allvar. Det börjar hos er. Ni har alla ett ansvar att skapa det samhälle ni själva vill leva i. Bli inte vi eller dem, bara vi", sa Reinfeldt.

I sitt avtackningstal gav Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt Reinfeldt beröm för att han aldrig samarbetat med Sverigedemokraterna.

"Jag vill uttrycka min politiska respekt. Du valde att aldrig backa ned mot rasisterna. Du schackrade aldrig med de grundläggande värderingarna om främlingsfientlighet. Det finns högerpartier som gjort det och det har varit dåligt för de partierna. Det har varit dåligt för de länderna. De har satt en boll i rullning i en utförsbacke och jag hoppas att Moderaterna vårdar det arvet efter Fredrik Reinfeldt."

Stefan Löfven lovade att fortsätta på den tidigare regeringens linje att inte samarbeta med Sverigedemokraterna. Efter att Jimmie Åkesson hävdat att Stefan Löfven avfärdat tretton procent av väljarna, alltså de som röstat på Sverigedemokraterna utvecklade Löfven sin ståndpunkt. Han sa att ett skäl är Sverigedemokraternas historia.

"På 90-talet när vi Socialdemokrater fick ta oss an att sanera ett svårt ekonomiskt läge syntes fortfarande hakkorsen i era demonstrationer. Er första partiledare Anders Klarström kom från det Nordiska rikspartiet och höll tal om judiska konspirationer, sa Löfven och fortsatte:

"Du har pekat ut muslimer i Sverige, jag citerar, som vårt största utländska hot sedan andra världskriget. Du ser alltså en del av de svenska medborgarna, ibland mina, partikamrater och vänner som ett hot jämförbart med Hitlers terror. Därför tänker jag inte samarbeta med Sverigedemokraterna."

Centerpartiets partiledare Annie Lööf menade att Sverigedemokraterna endast fokuserar på att "stänga landets gränser" och driver all annan politik med "vänsterhanden". Hon tog upp partiets politik kringskogsnäringen.

"Jag vill veta hur Sverigedemokraterna ser på den för landsbygden viktiga jobbpolitiken. I er budgetmotion kan man läsa att skogen i Sverige brukats på industriell skala sedan 500 till 600 år före Kristus. Jag undrar vilka industrier man då syftar på så där 2000 år före industrialiseringen. Vidare beskrivs hur Skogsinstitutet som utbildar jägmästare ska få utökade resurser. Det låter ju lysande. Problemet är bara att Skogsinstitutet lades ned 1914, alltså för 100 år sedan" sa hon.

Jimmie Åkesson menade att Annie Lööf läst motionen på ett "raljant" sätt och att Sverigedemokraterna satsar på forskning för att utveckla skogsnäringen.

Ämnen i artikeln