Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

En namninsamling mot demonstrationstillståndet har i skrivande stund närmare 1000 underskrifter. Och i helgen publicerade Dala-Demokraten ett öppet brev till Stefan Löfven och övriga ansvariga ministrar och polischefer författat av en anonym Ludvikabo, som säger sig representera ett 30-tal invånare.

- Jag märkte hur folk reagerade med uppgivenhet på nyheten om att de sökt demonstrationstillstånd i år igen, ingen verkade se någon annan möjlighet än att de också skulle få det. Det kan ju inte vara så illa tänkte jag. Jag ville skriva ner allt som jag gått och tänkt på men som inte blivit sagt, säger artikelförfattaren till Expo. 

Brevet, som är publicerat på tidningens debattsida, har mer än 1 500 delningar på Twitter och Facebook. Och författaren uttrycker förtvivlan. Där står att läsa:

” (…) för flertalet invånare så framstår nazisterna – för det är som sådana NMR presenterar sig själva – och deras närvaro här, som en kränkning av all anständighet. Vi förstår inte varför de gång efter annan ska medges tillstånd att utöva sin terror på våra gator.”

Nordiska motståndsrörelsens närvaro i kommunen är tydlig sedan ett flertal profilerade aktivister har valt att bosätta sig här. Under sommarens valrörelse hade organisationen fått tillstånd att kampanja på tre platser i kommunen dagligen fram till den 1 september. Dessutom syns deras närvaro i form av klistermärken och klotter. Ludvikabor tvingas förhålla sig till nazisterna i sin vardag; som grannar och som föräldrar till barn på samma skola som de egna.

- Vissa som man vet är med i NMR kanske jobbar i ens mataffär eller kommer hem till en som rörmokare. De står för något så radikalt att man inte kan tro att det är sant, det är overkligt och många är rädda för dem. Det ska man inte sticka under stol med.

Det är också av rädsla som artikelförfattaren valt att vara anonym.

- De har fått så mycket tillstånd, man är jäkligt trött på det. Nu vill jag att de ska få ett nej. Att de inte ska få demonstrera.  

Inte bara civilsamhället reagerar. I februari lanserar Högskolan i Dalarna sin nya satsning med forskningsprojektet ”Förebyggande insatser mot ideologiskt motiverade våldsutövande extremism i Dalarna”. Det fyraåriga projektet finansieras, förutom av högskolan själv och Segerstedtsinstitutet vid Göteborgs universitet, dessutom av två av Dalarnas största privata arbetsgivare Spendrups och ABB.  ABB har cirka 3 000 anställda med närmare 50 olika nationaliteter i Ludvika.  

- Vi ser det som vårt ansvar att motverka extremism och tydligt berätta att vi är för mångfald och inkludering, säger Magnus Ström, platschef på ABB i Ludvika till Dala-Demokraten med anledningen av nyheten.

Nordiska motståndsrörelsen, som trots aktivt kampanjande i valrörelsen inte kom in i kommunfullmäktige i Ludvika, vill framställa den inplanerade demonstrationen som en seger.

- Vi vill visa oss på gatorna igen och vi vet att vi har medhåll från många Ludvikabor så vi vill helt enkelt inte släppa Ludvika, sa Pär Öberg under organisationens så kallade Folkkonferens den 27 januari och fortsatte:

- Alice Bah, Hédi Fried och Wolodarski ni kan boka tågbiljetter redan nu.

Det sökta tillståndet är ännu inte är beviljat av polisen.