Många militärer bland de gripna efter Kapitolium
I efterdyningarna av stormningen av Kapitolium har det uppmärksammats att flera av de som gripits har varit poliser och aktiva eller före detta militärer. Pentagon har tillsatt en utredning. Nu rapporteras att 20 procent av de gripna har koppling till militären.
Publicerad: 2021-02-03, 22:28
Lästid: 2 minuter
Du läser just nu gratis innehåll
Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.
Tidigt efter attacken mot Kapitolium den 6 janauri stod det klart att det fanns så väl poliser som militärer som deltog. Pentagon har av flera medier fått kritik för att de inte tagit högerextremism inom militären på tillräckligt stort allvar. Förra året meddelade FBI försvardepartementet att de utredde 143 aktiva och tidigare militärer, 68 av dem kopplade till inhemsk extremism. New York times rapporterar att FBI:s uppgifter tillbakavisades av Pentagon med att den ”stora majoriteten” som utreddes inte längre fanns inom militären.
Efter stormningen tycks problemet dock tas på större allvar och inför Joe Bidens installation skedde en omfattande kartläggning av de trupper som var satta att skydda honom och vice presidenten Kamala Harris.
20 procent hade kopplingar till militären
Nu har den amerikanska mediekanalen NPR gått igenom bakgrunden till de 140 som hittills har åtalats efter stormningen av Kapitolium. Minst 27 av dem har varit eller är inom den amerikanska militären. Det utgör cirka 20 procent. Siffran innebär att det finns en överrepresentation då sju procent av den vuxna amerikanska befolkningen har en bakgrund i militären.
Den högt uppsatte generalen Mark Milley har till New York Times sagt att militärflaggor syntes bland upploppsmakarna. En talesperson för Pentagon säger att de överväger att gå igenom militärers sociala medier. Pentagon kommer även att se över hur policyn efterlevs om att förbjuda medlemmar i extrema grupper från att tjänstgöra inom militären.
Trudy Rubin på The Philadelphia Inquirer kräver i en ledare att den amerikanska militären tar lärdom från Tyskland, där det också visat sig att det finns stora problem med högerextremister inom militären. Tyskland har bland annat upplöst förband där stora problem med högerextremism upptäcktes och är effektivare på att kartlägga extremism, skriver Rubin.
”Tyskland kanske inte är ett perfekt exempel, men de backar åtminstone inte från att ta tag i hotet mot demokratin”, skriver hon.
NPR rapporterar att en undersökning från 2019 visade att var tredje tjänstgörande militär personligen upplevt exempel på ”vit nationalism och ideologisk rasism inom de senaste månaderna”. Militärer vittnade om att de sett hakkors, propaganda för Ku Klux Klan och nazisthälsningar.