Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I Eskilstuna höll Svenskarnas Parti tillsammans med Förbundet Nationell Ungdom en manifestation som urartade i kravaller, då nazister drabbade samman med motdemonstranter. Flera greps och skadades.

I Uppsala infiltrerade Sverigedemokrater ett förstamaj-möte anordnat av Kristdemokraterna. Pavel Gamov, landstingsråd för Sverigedemokraterna i Uppsala län, deltog i ett torgmöte som Kristdemokraterna höll i. Gamov skrev på Twitter om var han befann sig och uppmanade andra sverigedemokrater att ansluta, med motiveringen att KD skrivit att "alla var välkomna". Johan Ingerö, Göran Hägglunds presschef, kallar Sverigedemokraternas tilltag för ett klassiskt extremistknep, att ta sig in i respektabla sammanhang för att själva verka respektabla, rapporterar Expressen.

Nationaldemokraterna höll torgmöte i centrala Södertälje där endast ett tiotal sympatisörer slöt upp. Partiledare Marc Abramsson talade om att bygga ett modernt svenskt folkhem, det rapporterar SVT.

I Frankrike hade Front National ett stort möte där Marine Le Pen sa att hon skulle rösta blankt i den kommande andra valomgången och uppmanade sina väljare att göra detsamma.Le Pens väljare kan avgöra om Nicolas Sarkozy blir återvald som president. Marine och hennes far, den tidigare partiledaren för Front National Jean-Marie Le Pen, la under dagen blommor vid en staty av det franska nationalhelgonet, Jeanne d'Arc. Andra valomgången av det franska valet hålls nu på söndag, den sjätte maj.

I St:Petersburg i Ryssland grep polisen 17 personer för att ha viftat med regnbågsflaggor. De gripna protesterade mot stadens så kallade antigay-lag, rapporterar The Guardian. St:Peterburg har instiftat en lag som bland annat förbjuder propagerande för homosexualitet.

I Greklands huvudstad Aten genomfördes protestaktioner mot det nazistiska partiet Gyllene gryning. Partiet väntas vinna mandat i det grekiska parlamentet i helgens val.