Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Matteo Salvini, Italiens inrikesminister och partiledare för Lega Nord, var på onsdagen i Warszawa för att försöka övertyga det polska regeringspartiet Lag och rättvisa (PiS) att ansluta sig till det nätverk av nationalistiska partier som Salvini vill ska ta form innan EU-parlamentsvalet i maj.

Tillsammans med Polens inrikesminister Joachim Brudzinski (PiS) sade Matteo Salvini på en presskonferens i den polska huvudstaden att inga avtal slutits mellan partnerna, men att det ska ses som en inledd dialog.

De båda partierna har flera gemensamma drag. De är båda migrationsmotståndare, antimuslimska och EU-skeptiska.

Samförstånd

Matteo Salvini sade på presskonferensen att Europa ska resa sig i en ”renässans av europeiska värderingar” och ”leda oss ifrån de som styrs av byråkrater”, rapporterar The Guardian.

Joachim Brudzinski uttryckte uppskattning för Lega Nords migrationspolitik och sade att de båda partierna har gemensamma mål, som att ”förstärka gränserna”.

Matteo Salvini hoppas att han innan EU-parlamentsvalet ska kunna samla nationalistpartier i en allians genom ett gemensamt tiopunktsprogram.

– Vi föreslog ett gemensamt program som skulle kunna erbjudas till andra partier, grundat i vissa teman. Som ekonomisk tillväxt, säkerhet, familjevärderingar och Europas kristna rötter som vissa har förnekat, sade Salvini, rapporterar Dagens Nyheter.

Samarbete med Marine Le Pen

Sedan tidigare har Matteo Salvini inlett ett samarbete med franska partiledaren Marine Le Pen (Nationell samling).

Lega Nord och Nationell samling ingår i dag i samma partigrupp i EU-parlamentet, Nationernas och friheternas Europa. I den gruppen ingår även till exempel österrikiska FPÖ.

PiS är en del av gruppen Europeiska konservativa och reformister, där även bland andra Sverigedemokraterna och Dansk folkeparti ingår.

I en tredje partigrupp, Frihet och direktdemokrati i Europa, ingår bland andra Alternativ för Tyskland.

Att nationalistpartier är utspridda i olika partigrupper i EU-parlamentet hoppas Matteo Salvini kunna ändra på. Målet är att deras idéer ska kunna få mer inflytande.