Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Om Inte rasist men

 

Partipolitiskt och religiöst obunden ideell blogg.

Bildades 2012 och granskar Sverigedemokraterna och har i dagsläget fem skribenter knutna till sig. På sin hemsida skriver Inte rasist men om sin verksamhet:

"Vår grundidé, som vi inte kommer vika ifrån, är att granska Sverigedemokraterna och inget annat parti eller ideologi. Forum för granskning av övriga riksdagspartier finns redan."

Gå till hemsidan

– Grundtanken var att vi skulle skriva om det som andra inte skrev om när det gäller Sverigedemokraterna. Vår önskan har hela tiden varit att försöka förändra hur medier bevakar partiet. Sverigedemokraterna har kommit undan med väldigt mycket. Vårt mål är att SD ska bevakas som andra riksdagspartier, säger Anny Berglin på Inte rasist men till Expo Idag.

Bloggen Inte rasist men startades våren 2012. Om sig själva skriver Inte rasist men:

"Inte rasist, men… granskar Sverigedemokraterna och visar upp den outtömliga källa till humor och fasa som partiet, och deras företrädare, står för."

Sajten fick tidigt uppmärksamhet efter att de avslöjat en rad sverigedemokratiska kommunpolitiker som i kommentarsfält och på sociala medier spridit rasistiska, homofobiska och våldsbejakande kommentarer. Sajten har inte sällan använts som källa av etablerade medier.

– Det gick väldigt fort i början. Vi fick mycket uppmärksamhet eftersom vi lyckades hitta mycket grova saker som traditionella medier nappade på. Vi hade nog inte räknat med att vi skulle bli stora så fort. Men självklart känns det jättebra. Vi märker att vi gör nytta, säger Anny Berglin.

Anny Berglin var med när Inte rasist men grundades. Hon har en bakgrund i nykterhetsrörelsen och säger att hon redan som 13-åring lärde sig att man kan göra skillnad. Att man kan vara med att påverka debatten och föra fram sin åsikt.

Med tiden engagerade sig Berglin i LO-kollektivet.

– Då talade vi mycket om rasism och tolerans. Jag började reflektera och tänka mer på de frågorna. Jag har alltid kallat mig antirasist, men i LO blev det mer konkret och jag kunde jobba på ett mer konkret sätt med arbetsrätt och mot diskriminering.

Anny Berglin bloggade om frågor som rör rasism och diskriminering och kontaktades av Henrik Johansson, som även han är en av grundarna till Inte rasist men. Johansson frågade Berglin om hon ville vara med och driva ett nytt projekt. Bloggen Inte rasist men.

– Jag hade länge följt Sverigedemokraterna och sett med förskräckelse hur de blivit allt mer normaliserade. När jag blev tillfrågad om jag ville vara med i Inte rasist men, tackade jag ja. Vi trodde först att det bara skulle bli en liten skrutt blogg.

Nyligen var Inte rasist men med på Dagens Nyheters lista över de bloggar som förändrat Sverige 2013. Sedan Inte rasist men startades har de breddat sin bevakning. Sajten belyser även rasistiska sajter som Avpixlat och den antimuslimska nättidningen Dispatch International. Anny Berglin menar att Sverigedemokraterna inte tillräckligt får stå till svars för de hatsajter som partiet underbygger.

– De är ju en del av partiet. Dispatch international skickades ut av Sverigedemokraterna till dess medlemmar. Riksdagsledamoten Kent Ekeroth hjälper till att driva Avpixlat och många sverigedemokrater har skrivit för dem. Det är klart att det finns en koppling. Det tycker jag att det pratas för lite om. Tänk om vänstern hade haft en sådan sida där det förekommer hets och hot mot meningsmotståndare och det kom fram att en riksdagsledamot hjälpt till att driva den. Det hade inte gått. De politikerna hade rykt med en gång.

Att engagera sig antirasistiskt har en baksida. Hot och hat riktat mot sin person. Anny Berglin berättar om att det är tufft.

– Det har påverkat mig jättemycket. Jag har nog varit hårdast utsatt vilket har att göra med att jag är kvinna. Jag har blivit uthängd på rasistiska sajter. Det är obehagligt. Innan jag började skriva på Inte rasist men hade jag aldrig blivit hotad. Nu har jag tagit emot ett x antal hot.

Hur hanterar du det?

– Jag visste vad jag gav mig in på. Alla vet att man inte kan skriva om Sverigedemokraterna utan att få skit. Men vi är väldigt bra på att stötta varandra i redaktionen. Jag brukar be någon annan hålla koll i kommentarsfällt om det har skrivits om mig. Så att jag ska slippa läsa det. Det är trots allt jobbigt att läsa så negativa saker om än själv. Det är viktigt att man pratar om det.

Anny Berglin säger att hon har polisanmält hot, men inte alla. Hon tycker att det varit ett misstag.

– Jag har inte polisanmält mycket som jag i efterhand tycker jag borde ha gjort. Men jag relaterar till när jag polisanmälde första gången. Polisen konstaterade då att det inte skulle bli en förundersökning på grund av att brottet är svårt att utreda. Nu har jag beslutat mig för att fortsätta anmäla, om inte annat för att det ska visas sig i statistiken.

Trots hoten och hatet så finns det något som överväger det negativa. Något som får Anny Berglin att fortsätta. Det enorma stödet. Hon berättar om mejl från personer som tackar henne och Inte rasist men för dess arbete. Men också om en redaktion där de har kul.

– Det är enormt mycket positivt. Mitt finaste ögonblick var i våras efter att Avpixlats talesperson Mats Dagerlind gick till angrepp på mig och hånade mig efter att en vän gått bort. Som motreaktion startades hashtaggen på Twitter, Älska Anny. Ett par timmar senare trendade Älska Anny Twitter i Sverige. Det var folk som inte hade en aning om vem jag var som ändå ställde sig bakom mig. Det var väldigt skönt och ett enormt stöd, säger hon.

Inte rasist men kommer att fortsätta bevakningen av Sverigedemokraterna nästa år fram till valet. Det var tanken från början att driva bloggen fram till dess. Då ska de utvärdera sitt arbete och besluta om sajten ska fortsätta.

– Det kommer bli ett intensivt år med tanke på att det är Sverigedemokraterna som vi bevakar, spår Anny Berglin.