Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Lördagens evenemang "Folkets demonstration" samlade ett par hundra deltagare, färre än vid den tidigare manifestationen i januari. Bland åhörarna fanns aktivister från den nyfascistiska organisationen Nordisk ungdom och nazister med bakgrund i Svenska motståndsrörelsen och det numera nedlagda Svenskarnas parti.

Även ledare för den polska högerextrema organisationen Semper Fidelis var på plats, liksom aktivister från den kraftigt brottsbelastade högerextrema organisationen Soldiers of Odin.

En aktivist på plats uppgav att de var inbjudna av arrangörerna för att "skydda" demonstrationen. Minst en av Soldiers of Odins aktivister var även demonstrationsfunktionär och gick med gul väst.
 

 folkets demonstration motdemoMotdemonstranter protesterade mot fascism och rasism. (Foto: David Lagerlöf/Expo)

 

En stor skara motdemonstranter hade även samlats och buade ut manifestationens talare.
 
SD-politikern Johan Widén från Enköping, som är ledamot i tekniska nämnden i Enköpings kommun och nämndeman vid Uppsala tingsrätt, var på plats. Den här gången stod han dock inte bakom demonstrationstillståndet som vid tidigare manifestationer. Widén har fått kritik av sin lokalavdelning för att han arrangerar demonstrationerna. Sverigedemokraternas ideolog Mattias Karlsson har uppmanat talarna att ta avstånd från "antidemokrater och fascister".

 

 

 

 folkets demonstration annelie sjobergAnneli Sjöberg håller tal. (Foto: David Lagerlöf/Expo)

 

Anneli Sjöberg, som fram till nyligen var aktiv i Centerpartiet, var en av talarna. Hon fick hård kritik efter att hon talat på en manifestationen i januari. I sitt tal hävdade Anneli Sjöberg att ingen rasism yttrades vid manifestationen i januari. 

Tidigare demonstrationer har präglats av en hård retorik. Under demonstrationen i november hade flera talare en ursäktande inställning till högerextremt och rasistiskt våld. Under demonstrationen i januari spreds grovt hat mot muslimer. Hans Erling Jensen på manifestationen uppmanade till fördrivning av muslimer: "vi kan inte, och kristna kan inte, leva tillsammans med dem".

Lördagens demonstration hade flera talare som beskrev sig själva som motståndare till rasism och fascism. Uttalandena har lett till skarpa reaktioner från rasistiska opinionsbildare som tidigare stöttat "Folkets demonstration". Dan Eriksson, från nazistiska Motgifts podcast, skrev på Twitter: "Någon som är förvånad över att allt färre söker sig till Folkets demonstration? Kanske är avståndstagande och krökta ryggar inte vägen."

Den rasistiska sajten Exponerat kallar en av talarna för "mytoman" och "infiltratör" efter att hon bett vissa deltagare att lämna demonstrationen:

"Återigen har en SD-demonstration infiltrerats och förstörts av antidemokratiska krafter", skriver Exponerat. 

 

 

 

 

 folkets demonstration torsellStefan Torsell på högerextrema Nya tider talade på manifestationen. (Foto: David Lagerlöf/Expo)

På demonstrationen talade även Stefan Torsell som är krönikör i Nya tider. Tidningen bildades av den gamla redaktionen till den nedlagda tidningen Nationell Idag. Tidigare var Torsell krönikör på Avpixlat. Talade gjorde även Ulf Holmgren som uppgav att han är medlem i Sverigedemokraterna.