Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Förra veckan avslöjades polisens register av tusentals romer. I Dagens nyheter framgår det att Migrationsverket kunnat ta del av innehållet i registret. Sigurd Heuman,ordförande för kontrollmyndigheten Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, SIN, säger till Dagens Nyheter att Migrationsverket har vänt sig till kriminalunderrättelsetjänsten, som har registret, för att kunna kontrollera identiteten på personer som söker uppehållstillstånd.

- Så har jag förstått det, att Migrationsverket ringt till polisen och sagt: kan ni kolla den här personen. Men det skulle möjligen kunna vara gränspolisen. Jag är inte helt säker där, säger Sigurd Heuman.

Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson avvisar att myndigheten har använt sig av registret när Expo Idag frågar honom i vilken omfattning registrets har använts.

- Den omfattningen är lika med noll. Jag blev förvånad av nyheten. Det är ett felaktigt påstående. Migrationsverket har ingen nytta av ett sådant register.
Han tillägger att myndigheten visserligen har löpande kontakt med polisen men inte för liknande identitetskontroll.

- Registret är om jag har förstått det rätt över folk som redan har uppehållstillstånd. Migrationsverket har inget behov av ett sådant register. De personer som vänder sig till oss har ju inte uppehållstillstånd, säger han till Expo Idag.

Under dagen har Sigurd Heuman sagt att han inte vet om Migrationsverket använt sig av polisens register. Han poängterar dock att polisen själva uppgett att registret kunnat användas till flera olika saker. SIN utreder nu vad registret haft för ändamål.