Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Dokument från amerikanska ambassaden i Bagdad, Irak, som Svenska Dagbladet tagit del av från Wikileaks, refereras det till ett möte 2007 mellan utrikesminister Carl Bildt, migrationsminister Tobias Billström och amerikanska diplomater. Enligt det hemligstämplade dokumentet ska Carl Bildt ha uttryckt att han var bekymrad över den irakiska invandringen till Sverige. Han ska även ha sagt att det är omöjligt för Sverige att upprätta en ambassad i Bagdad om inte en överenskommelse med den irakiska regeringen om återsändande av irakier utan uppehållstillstånd kan komma till stånd.

"Utan ett regelverk för att skicka tillbaka tillståndslösa skulle invandringsproblemet skena okontrollerat i ett land med nio miljoner invånare", ska Bildt ha sagt enligt vad Svenska Dagbladet uppger, med hänvisning till de läckta dokumenten.

Det ska även ha framförts att flyktingar som anlänt till Sverige efter 2003 är svårintegrerade eftersom de är "blottställda, lågutbildade, och utan yrkes- eller språkkunskaper".
"Bildt och Billström nämnde också flera mycket uppmärksammade hedersrelaterade mord som utlöst fler krav från svenska folket på hårdare invandringspolitik", enligt ambassaddokumentet.

Ann Charlotta Johansson, pressekreterare hos Billström, skriver i ett svar till Svenska Dagbladet att de inte kommer att kommentera de läckta dokumenten eftersom det rör sig om tredjehandsinformation.

Andra röster gör dock gällande att de hoppas att ministrarna är felciterade.
– Det är förfärlig retorik, jag hoppas verkligen och vill inte tro att de kan ha sagt något så avskyvärt, säger Cecilia Wikström, Europaparlamentariker för Folkpartiet till Svenska Dagbladet.
Abdulwahid Al Moosawi, ordförande i Irakiska riksförbundet, säger till tidningen att han har förtroende för UD och att han inte tror att de skulle ge uttryck för en "sådan rasistisk kommentar". Peter Weiderud, ordförande i Broderskapsrörelsen, en organisation för kristna Socialdemokrater, har synpunkter på att ministrarna enligt dokumentationen menar att irakier är svårintegrerade.
– Resonemanget är rätt häpnadsväckande, om det är sant. Att beskriva irakier som lågutbildade och svåranpassade, det är ganska fördomsfullt och i alla fall inte hela sanningen, säger han till Svenska Dagbladet.

Miljöpartiets utrikespolitiske talesperson Bodil Ceballos jämför Bildts och Billströms beteende med utpressning. Efter Svenska Dagbladets avslöjande planerar Miljöpartiet att KU-anmäla de båda ministrarna.