Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I söndags samlades aktivister i Kortedala från det högerextrema Förbundet Nationell Ungdom och det nazistiska Svenskarnas parti. De tände ljus och spred budskap om att avveckla mångkulturen.

För cirka två veckor sedan misshandlades en 61-årig man så svårt att han hamnade i koma. Sju tonårspojkar misstänks för dådet, varav fyra har häktats. Händelsen har exploaterats av hela det högerextrema spektrat.

ND frågar på sin hemsida hur många offer som mångkulturen ska få lov att skörda samt att man inte accepterar att "våra landsmän [...] ska behöva utstå spott och spe från främlingar som utnyttjar vår gästfrihet". Partiet planerar en manifestation på Kortedala torg.

Flera högerextrema grupper har försökt göra politiska poäng av misshandeln i Kortedala. Sverigedemokraternas riksdagsledamot Kent Ekeroth skriver på sin blogg:

"Gammelmedia skriver om fallet, men utelämnar bekvämt att det var invandrarungdomar som gjorde detta (...) att det var invandrarungdomar (från Irak ryktas det) är inte heller förvånande då dessa grupper har en extremt stor överrepresentation när det gäller grova våldsbrott".

På Twitter påminner Ekeroth om en motion han lade i oktober 2011, där han föreslog att personer mellan 15 och 18 år i vissa fall ska kunna dömas som vuxna.

Sverigedemokraterna i Göteborg skriver med anledning av misshandeln att massinvandringen och kriminaliteten hänger ihop och att den som inte ser det är blind.

Nazisten Magnus Söderman, som nyligen gick med i Svenskarnas parti, citeras på en högerextrem sajt, "Jag längtar efter ursvensk barbari, ett barbari som får dylika "ungdomsgäng" att känna sig mycket ovälkomna, mycket sårbara och mycket rädda."

Den främlingsfientliga sajten Avpixlat går till hård attack mot ledarskribenten Daniel Swedin. I Aftonbladet har Swedin skrivit att det bör satsas mer resurser på ungdomsgårdar och andra verksamheter, för att ge ungdomar en mer meningsfull fritid. Artikelförfattaren på Avpixlat menar att sådana lösningar aldrig mynnat ut i något meningsfullt och att Swedin bara försöker göra politiska poänger.

Misshandeln i Kortedala är inte den första som utnyttjas av högerextremister. ND höll ett torgmöte i Landskrona 2010, sedan en 78-årig kvinna avlidit till följd av en grov misshandel.

Ett mer närliggande exempel var när nazistorganisationen Svenska motståndsrörelsen i januari i år höll ett torgmöte i Ludvika. Anledningen var en dödsmisshandel i december förra året. Några veckor senare hölls ett antirasistiskt möte i staden, ett möte som nazister från Svenska motståndsrörelsen attackerade. Ingen skadades allvarligt, men en av arrangörerna fick en flaska i huvudet och mötesdeltagarna fick låsa in sig i flera timmar för att skydda sig.

Ämnen i artikeln