Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Roger Hedlund som är distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Gävleborg är ett av förslagen till ny suppleant i partistyrelsen. Han har dömts flera gånger. 2001 dömdes han tillsammans med den lokale ledaren för Nationalsocialistisk Front i Gävleborgs län till villkorlig dom och samhällstjänst för misshandel.

"Hedlund har den 31 december 2000 på Nygatan i Gävle misshandlat [offrets namn] genom att spruta tårgas på honom så att han åsamkats smärta. Därefter har, vid samma tillfälle och plats, Larsson [ledaren för NSF:s lokalavdelning i Gävleborg] misshandlat [offrets namn] genom att tilldela honom flera slag i ansiktet. Misshandeln har medfört smärta, ömhet och svullnad."

Vid samma tillfälle dömdes Hedlund även för misshandel av en kvinna.

Hedlund har sagt att han försökte skydda NSF-ledaren från att bli misshandlad av syndikalister. Han är även dömd för stöld och häleri.

Hedlund har dessutom uppmärksammats för att prenumerera på nazisttidningen Info 14, något han dock förnekat.

Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen säger att valberedningen har förtroende för Roger Hedlund:

– När det gäller Info 14 ligger det väldigt långt bak i tiden. Det handlade om att han fått ett nyhetsbrev tillskickat sig och det finns inga bevis för att Hedlund själv hade anmält sig till det. Det handlar om 15 år sedan ungefär.

Men misshandeln skedde tillsammans med en nazistledare?

– Ja, men det var i ett privat sammanhang, de var gamla vänner tror jag. Men valberedningen har gjort den bedömningen att detta ligger så långt tillbaka att det inte ska vara någon belastning för honom.

Marie Stensby, som är andre vice ordförande i Jämtland/Härjedalen är ett annat nytt förslag till suppleant i partistyrelsen. Marie Stensby har tidigare varit Sverigedemokraternas musikaliska talesman. Hon gjorde sig själv rikskänd 2012 när hon i ett öppet brev till statsministern Fredrik Reinfeldt bad honom att inrätta ett "svenskreservat".

- Inrätta 'svenskreservat', där vi kan fortsätta att följa våra traditioner och vår svenska kultur. För jo, det finns faktiskt en svensk kultur, även om stora delar av kulturvänstern får kväljningar av att höra talas om något sådant. Jag föreslår att Jämtland får bli ett reservat för Sveriges urbefolkningar", skriver hon i brevet.

Stensby säger till Expo Idag att "alla som läst brevet förstår att det är ett skämt."
Om den föreslagna rollen i partistyrelsen skriver hon:

– Jag tycker att det är en ära att få representera partiet. Jag får ju ingen ordinarie plats så jag ser det som ett tillfälle om att få lära mig hur politik förs.

I valberedningens förslag märks också partiets försök att försvaga Sverigedemokratisk Ungdom. Gustav Kasselstrand, ordförande för SDU, är bland dem som har strukits. Expo Idag har tidigare avslöjat att Sverigedemokraternas ledning vill kapa ungdomsförbundets inflytande i partiet och att ett förslag kommer läggas på landsdagarna som innebär att ungdomsförbundet förlorar sin automatiska rösträtt på samtliga nivåer i partiet.

Nytt namn är Paula Bieler som ordinarie ledamot i partistyrelsen. Hon har tidigare utmanat Gustav Kasselstrand om ordförandeskapet i SDU.

Marie Edenhager föreslås inte till omval enligt valberedningens förslag.