Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Sverigedemokraterna vill isolera Sverige från omvärlden. Långsiktigt skulle deras politik, tvärt emot väljarnas förhoppningar, leda till ett fattigare Sverige med färre jobb. Det är viktigt att vi är tydliga, säger Per Schlingmann, moderaternas partisekreterare, till Expo.

Moderaternas policy gällande Sverigedemokraterna fastslås i ett internt dokument som Expo tagit del av. Förhållningsdirektiven som antogs av partistyrelsen den 24 november riktar skarp kritik mot Sverigedemokraterna.

I kommunerna
I direktiven framgår det att moderaterna inte ska samverka med eller göra sig beroende av Sverigedemokraterna på något sätt:

”Vi ingår inte samarbete, förhandlar inte och ingår inte valteknisk samverkan med Sverigedemokraterna”.

I kommuner där moderaterna ingår i ett minoritetsstyre ska partiet inte förhandla med Sverigedemokraterna inför ett beslut. På så sätt ska Sverigedemokraterna tvingas att bekänna färg i sakpolitiska frågor, menar moderaterna.

Tar debatten
Moderaterna säger att de ska ta debatten, men samtidigt undvika att framställa Sverigedemokraterna som den enda oppositionen till de etablerade partierna.

– Vi tycker att man ska ta debatten lokalt, för att visa människor att vi inte ger upp kampen för ett bättre samhälle. Sverigedemokraterna ska inte vara det parti som väljarna vänder sig till när de vill att någon ska ta itu med samhällsproblemen, anser Per Schlingmann.

Johannes Jakobsson
[email protected]