Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Under de senaste månaderna har det rapporterat om myndighetsbeslut som lett till avhysningar av EU-migranter, men också om attacker och våldsbrott mot romer. Förra måndagen brändes två bilar i ett tältläger med EU-migranter vid Nybodakopplet i Stockholm. Tidningen Liljeholmen/Älvsjö rapporterar att polisen misstänker att bränderna varit anlagda.

– Det är alltid svårt att fastställa brandorsaken helt säkert, men vi utgår från att det är anlagda bränder, säger Anders Gartér, förundersökningsledare och gruppchef vid specialbrottsgruppen vid Söderortspolisen till tidningen.

Det har även rapporterats om flera fysiska angrepp. I juni misshandlades en kvinna som tiggde pengar utanför en butik i Värnamo av en grupp gärningsmän. Samma månad anhölls en man i sextioårsåldern i Eslöv. Han hade slagit en käpp i huvudet på en tiggande man från Rumänien. I Lund sparkade en 75-årig man på en tiggande kvinna.

En familj med rumänska tiggare fick sin buss vandaliserad i Värnamo. Sveriges radio rapporterade den 19 juni att de fått rapporter om fem attacker mot romska boenden på en vecka. Bland annat har boplatser attackerats nattetid och stenar kastats mot tälten. Polisanmälningar har gjorts men direkt avskrivits av polisen som bedömt att brotten inte går att utreda, rapporterar Sveriges radio. I Limhamn attackerades en tiggare och fick en påse slagen i ansiktet. Där struntade polisen till en början att ta upp en anmälan. Senare anmäldes polispatrullen för tjänstefel.

Den 15 augusti rapporterade Sveriges radio att fyra personer med en hammare krossat rutorna på en bil och slitit bort registreringsskyltar på flera andra bilar som tillhörde tiggare i Huskvarna. GT skrev den 17 augusti att en berusad äldre man slagit en tiggare utanför en matbutik i Kungsladugården i Göteborg och skrikit "stick hem". Den 20 augusti rapporterade Göteborgs Posten att en tiggare utanför en matbutik i Ytterby misshandlats. Ingen greps efter angreppet. På Facebook spreds nyligen en film som visar en bil som spyr ut avgaser på en tiggande kvinna.

Det har också uppmärksammats i medier om butiksägare som avhyst tiggare utan giltig grund. En man i Sjöbo anmälde falskeligen en tiggare för att stulit en läsplatta. I själva verket var det han själv som stulit läsplattan och gett den till tiggaren för att sätta dit henne.

Föreningen för hemlösa EU-migranter, HEM, uppsöker i sitt arbete EU-migranters boplatser och erbjuder dem bland annat tolkhjälp i kontakt med sjukvården och myndigheter. Föreningen har även ett journummer för EU-migranter och ställer upp med förnödenheter.

Anna Silver är ordförande i HEM. Hon säger att EU-migranter i Sverige tvingas leva i osäkerhet på flera plan. Hon menar att myndigheter ofta inte tar utsatta EU-migranter på allvar. Hon nämner en brand i ett boende i Högdalen i slutet av augusti som exempel. I branden skadades två människor allvarligt. Trots att de boende uppgett att branden startade i flera skjul samtidigt och misstänker att branden var anlagd, lade polisen snabbt ned utredningen. Dagen efter branden revs lägret.

– I många fall har de hemlösa migranterna ingenstans att ta vägen när lägren rivs. Det är också ofta så att polisen inte prioriterar brott eller genomför ordentliga utredningar när dessa människor blir drabbade av brott. Det finns dessutom en oro för polisen eftersom de har upplevelser med sig från Rumänien. Den oron gör svensk polis inte tillräckligt för att mildra, säger hon

Samtidigt bidrar en hårdnande samhällsdebatt om EU-migranter att de blir än mer utsatta, menar Silver.

– Det kan trigga människor till att passera en gräns och uppleva att de har stöd för det, säger hon.

BRÅ:s rapport från 2014 visar också på en skrämmande trend. Antalet antiziganistiska hatbrottsanmälningar har aldrig varit så högt som 2013, sedan BRÅ började särredovisa dem 2008. I årets valrörelser har också antiziganistiska budskap tagit en större plats i offentligheten och bland intoleranta propaganda sajter.

"Det är dags att stoppa det organiserade tiggeriet på våra gator", det budskapet mötte de som färdades i Stockholms tunnelbana i maj inför EU-valet. Bakom kampanjen låg Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna höll dessutom inför EU-valet en presskonferens om det påstådda "organiserade tiggeriet". Partiets kampanj fick kritik för mytspridning. Expo Idag kunde visa att flera av Sverigedemokraternas påståenden om EU-migranter saknade belägg. Polisen avfärdade bland annat påståendet att tiggare "ofta ingår i kriminella nätverk".

- Polismyndigheten i Stockholms län har aldrig påstått att de ingår i kriminella ligor, det tror vi inte heller, sa Varg Gylllander, pressansvarig för polisen i Stockholms län till Expo Idag.

Även nazistiska organisationer och andra högerextrema sajter har hetsat mot EU-migranter och romer. På den till Sverigedemokraterna närstående sajten Avpixlat är antiziganistiska artiklar vanliga. Exempel på rubriker på sajten är " Norrköping hårt drabbat av östeuropeiska zigenare". I artiklar utmålas romer som kriminella och sajten försvarar bensinmackar som nekat romer att hyra bil, endast utifrån deras etnicitet. " 'ingen rök utan eld' är allra högsta grad är applicerbart i denna fråga", skriver sajten i en artikel.