Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Malexander, en liten ort i en avfolkningskommun i södra Östergötland, okänd för de flesta fram till 28 maj 1999. Då rånades bankkontoret i Kisa, och i den efterföljande jakten mördades två poliser, Olle Borén och Robert Karlström, brutalt av de nazistiska rånarna.

Malexander hamnade på löpsedlarna, och blev ganska snart också ett slagord på nazistsajter. En symbol för det djupa hatet mot poliser, som också sammanfattas i ”ACAB” – All Cops Are Bastards, en fras som ursprungligen kommer från skinheadsmiljön, men är spridd bland både vänster- och högerextremister. För dem som vill störta det demokratiska samhället är förstås polisen en huvudfiende.

Att mörda poliser var nu inte gärningsmännens huvudsyfte – rånet som föregick morden i Malexander ingick i en serie bankrån som skulle finansiera ett nazistiskt raskrig i Sverige. Morden kunde också indirekt kopplas till uppsättningen av 7:3, en pjäs i fängelsemiljö av Lars Norén med tre interner på scenen. Två av dem var uttalade nazister och medverkade i rånverksamheten. Under de oövervakade permissionerna de fick för att spela teater kunde de planera – och i ett fall också genomföra – rånen.

Malexander, liksom de tre gärningsmännen Andreas Axelsson, Tony Olsson och Jackie Arklöv, har blivit symboler som används av nazister än i dag. En bild av den sönderskjutna polisbilen publiceras på nätet – ett implicit hot. Klistermärken har tryckts upp med bild på Jackie Arklöv, den som till sist erkände att han sköt de sista dödande skotten. Och ”Leve Malexander” är en fras som skriks mot poliser vid demonstrationer.

Texten publicerades ursprungligen i #1 2021 av tidskriften Expo. Teckna en prenumeration här.

Ämnen i artikeln