Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Efter valet beslutades att det i Älvkarleby skulle anställas ett oppositionsråd på halvtid. Moderaterna och Centerpartiet hade en kandidat. Miljöpartiet, Kommunens väl och Folkpartiet en annan. Ingen av grupperna hade egen majoritet.

Roger Hedlund, distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Gävleborg, säger till Expo att båda grupper vände sig till hans parti för att få stöd för deras val av oppositionsråd.

– Vi förde diskussioner med hela oppositionen. Miljöpartiet, Kommunens väl och Moderaterna. Vi initierade några av kontakterna, andra initierade de själva, säger Roger Hedlund.

Kenneth Holmström (M) bekräftar att Hedlund tog kontakt med honom.

- Men jag sa till honom att ett samarbete med dem är helt uteslutet, det finns inte en chans, säger Kenneth Holmström till Expo.

Även i Ockelbo har Sverigedemokraterna haft möten med de andra partierna. Det var i samband med att nämnderna skulle tillsättas. Partierna sonderade terrängen för att se vilket stöd de kunde få för sin politik.

– Vi hade kontakt med ordföranden i Moderaterna, Lena Franksson. Sen läckte det ut i tidningarna och någon från högre ort såg till att man inte pratade med oss mer, säger Roger Hedlund.

Förhandlingarna finns omskrivna i Gävle dagblad. Där säger Lena Franksson att hon inte sökte ett aktivt samarbete med SD.

– Vi vill veta vad de tycker och vill med politiken, sa Lena Franksson (M) då.

Expo har sökt Bengt Ahlqvist från Kommunens väl i Älvkarleby för en kommentar.

Ämnen i artikeln