Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var i oktober som Jönköpings Unga Muslimer, en lokalförening i Sveriges unga muslimer, lanserade tidningsprojektet As-Sirat. Syftet var att förmedla "aktuella nyheter och kunskap som rör islam och muslimer på ett sätt som tilltalar troende". Tidningen skulle också vara ett alternativ till "populistiska magasin där man också allt som oftast stöter på opassande bilder och reklam".

I veckan uppmärksammades tidningen på Svenska Dagbladets ledarskribent, Per Gudmundsons, privata blogg. Han påtalade att As-Sirat slagit upp en stor intervju med Lasse Wilhelmsson och anlitat Mohamed Omar som krönikor. Båda är kända antisemiter.

Mohamed Omar, författare och poet, kom i början av 2009 ut som radikal islamist och började kort därefter ifrågasätta folkmordet på judar under världskriget och sprida konspirationsteorier om judars makt. Runt honom har det samlats en allians av islamister, förintelseförnekare, vit makt-aktivister och konspirationsteoretiker.

Lasse Wilhelmson ingår i nätverket. Han har en bakgrund i olika vänstergrupper men är i dag en nyckelperson i Mohamed Omars närmsta krets. Wilhelmson hävdar att Nazityskland i själva verket reagerade mot en judisk krigsförklaring och att "den sionistiska makteliten" måste "detroniseras".

"Inte antisemiter"
Efter Gudmundsons inlägg i veckan har As-Sirats hemsida stängts ner. Enligt ordföranden för Jönköpings Unga Muslimer och chefredaktör för As-Sirat, Mujahed Abassi, är tidningsprojektet nu helt nedlagt. Han säger att han inte vill ta debatten med "en sån som Gudmundson".
–Det ligger ingenting i att vi är antisemiter och det förstår han också. Men det är klart att när något sånt här blossar upp och någon inte gillar det, vill de kväva det i sin vagga.

Mujahed Abassi ser inga problem med att intervjua Lasse Wilhelmsson eller låta Mohamed Omar skriva krönikor.
– Mohamed Omar skulle endast skriva artiklar om svensk islam och inte om politik, så det kan man ju inte ta upp. När det gäller Lasse Wilhelmsson så var det endast en intervju och jag tycker man kan intervjua vem som helst oavsett vilken ställning de har.

Men varför valde ni just honom?
– Han erbjöd sig det, och då kan vi intervjua honom, tänkte jag. Man kan ha olika synvinklar på saker. Bara för att jag intervjuar honom betyder inte att jag håller med honom.

Håller du med honom?
– Det tycker jag inte är relevant. Om jag intervjuar någon är det upp till mig vem jag intervjuar och det har inget att göra med om jag håller med dem eller inte.

Men att ge Mohammed Omar en plattform?
– Det finns många personer i många sammanhang som har konstiga synvinklar, men jag tycker att alla ska få höras eftersom det är ett demokratiskt samhälle vi lever i. Jag tycker Sverigedemokraterna ska få höras lika väl som Muhammed Omar ska få höras.

"Tar det här på allvar"
Mohammed Amin Kharraki, ordförande för Sveriges unga muslimer, har sett Gudmundsons blogginlägg och kommer nu titta närmare på vad som hänt.
– Det är självklart att vi tar det här på allvar. Vi kommer snart att titta närmare på vad det är man har gjort, vem som har gjort vad och så vidare men vi har inte hunnit ta tag i det.

Enligt Mohammed Amin Kharraki har Sveriges unga muslimer tydliga stadgar när det gäller frågor om rasism.
– Om vi skulle finna att det finns väldigt tydliga rasistiska åsikter i ett arbete i någon lokalförening så är det tydligt emot de stadgarna som finns.

Uppståndelsen kring den nu nedlagda tidningen har väckt reaktioner internt i Sveriges unga muslimer, berättar Mohammed Amin Kharraki.
– Det har kommit lite mejl där människor har haft åsikter om detta och vi kommer att ta upp det väldigt snart.

Ämnen i artikeln