Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– De tyckte att det var för mycket att hantera. För mycket mediepress, sa Omar Mustafa om varför partiet inte ansåg att han kunde sitta kvar i partistyrelsen.

Den 7 april valdes Omar Mustafa in som suppleant i Socialdemokraternas partistyrelse. Några dagar senare publicerade Expo Idag uppgifter om att Islamiska förbundet, där Mustafa bjudit in talare som i andra sammanhang gjort antisemitiska och homofobiska uttalanden. Detta ledde till en livlig diskussion och den 13 april meddelade Mustafa att han lämnar alla sina uppdrag i partiet eftersom han inte kände att han hade partistyrelsens förtroende.

På presskonferensen sa Mustafa att talare inte ska bjudas in om de inte tar avstånd från till exempel antisemitiska uttalanden som de gjort. I påskas på de muslimska familjedagarna som anordnades av Islamiska förbundet (IFiS), studieförbundet Ibn Rushd och Sveriges Unga Muslimer (SUM) talade Yvonne Ridley. Hon har uttalat sig antisemitiskt och som även deltagit på möten med och hyllat antisemiter. Även Azzam Tamimi som hävdat att judiska pengar kontrollerar amerikanska politiker talade på konferensen.

Omar Mustafa uppgav att Ridley eller Tamimi diskuterats av organisatörerna till de muslimska familjedagarna och att arrangörerna för konferensen inte delade uppfattningen om att Tamimi och Ridley skulle vara antisemiter. Mustafa menade att det främst är "Israelvänner" som kritiserat Ridley och Tamimi.

– I de texter som de skrivit har de tydligt förklarat var de står i frågan kring antisemitism och kring konflikten i Mellanöstern, sa Mustafa.

Expo Idag försökte förgäves få en intervju med Mustafa efter presskonferensen för att höra hur han själv ställer sig till Yvonne Ridley och Azzam Tamimi.

Mustafa duckade även från den kritik som riktats mot honom för Islamiska förbundets inbjudningar i slutet av 2010. Då talade egypterna Salah Sultan och Ragheb Al-Serjany. Båda har spridit antisemitisk propaganda.

– Det var inte jag som var ordförande då, men den dåvarande ordföranden för Islamiska förbundet var tydlig med att han inte kände till de uttalanden som gjorts och att om de varit kända så skulle de inte bjudits in, sa Mustafa

Omar Mustafa blev ordförande i Islamiska förbundet 2011. I mars samma år, som ordförande, försvarade han de talare som Islamiska förbundet tidigare haft. Sultan som sagt att judar under påsken begår ritualmord på kristna beskrev han som en "världsberömd muslimsk föreläsare och expert inom islamiska frågor" och kritiken mot talarna avvisades som en "livstidsdom i antisemitism på alla som någonsin uttalat ett kritiskt ord mot staten Israel."

"Vi kommer i framtiden att fortsätta bjuda kända och relevanta muslimska föreläsare till våra arrangemang", skrev Mustafa på sin sin blogg.

Såväl inom Socialdemokraterna som utanför partiet har många varit kritiska till hur ärendet kring Omar Mustafa hanterats. Det har bland annat framförts krav på att Veronica Palm ska avgå från posten som ordförande i Stockholms arbetarekommun eftersom hon lät Omar Mustafa kandidera till partistyrelsen. Omar Mustafa själv har under den här perioden varit återhållsam med att ge kommentarer. En tystnad han alltså bröt i och med dagens presskonferens.

Mustafa berättade på presskonferensen om sitt antirasistiska engagemang och han menade att talare inte ska bjudas in om de inte tar avstånd från till exempel antisemitiska uttalanden. Enligt Mustafa var det aldrig några oklarheter i den interna partidiskussionen om att han tagit avstånd från de kritiserade uttalandena. Han menar att partiet inte ifrågasatt det. Istället var det "drevet" mot honom som till slut gjorde att partiet bad honom lämna sitt uppdrag i partistyrelsen

Mustafa var även kritisk till flera ledande socialdemokraters uttalanden, bland annat partiledare Stefan Löfven. Mustafa menade också att delar av debatten om honom haft islamofobiska drag.

– Drevet förvandlades ganska snabbt till att inte bara handla om de här konferenserna. Utan det kändes som om det var en pandoras ask som hade öppnats där en massa islamofobiska konspirationsteorier kunde florera. Det var en massa faktalösa antaganden om mig själv och de organisationer jag varit deltaktig i. Och en hel del rena lögner som florerade i media, sa Mustafa.

Mustafa riktade även stark kritik mot Socialdemokraterna eftersom de vek sig för vad han beskrev som "mediedrevet". Trots att han hela tiden ska ha sanktionerat sina offentliga uttalanden med partiet.

– De sa att jag inte gjort något fel, men att partiledningen var trött och att Löfven vill fokusera på jobbfrågorna, sa Mustafa.