Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det är 80-tal och Shaun växer upp i en av Englands kuststäder. Hemmets innerväggar är av betong och färgen har flagnat. Han bor där tillsammans med sin mamma, pappan har dödats under Falklandskriget. Med snokande närbilder och en närmast betongromantisk estetik rullas så historien igång.

Shaun är ett ensamt barn tills han av en slump tas under det lokala skinheadgängets vingar. Han insocialiseras snabbt i skinheadkulturen. Av sin mamma tjatar han till sig Dr Martenskängor och jeans, gängledarens flickvän hjälper honom att raka av håret och som initieringspresent får Shaun en Ben Shermanskjorta med tillhörande hängslen. Hans roll som gängets maskot är fullbordad.

National Front

Sällskapet är i huvudsak ute efter att festa och umgås, stämningen är rå men hjärtlig. Gruppdynamiken rubbas dock när en gammal kompis till gänget, Combo, muckar från ett tre och ett halvt år långt fängelsestraff. I fängelset har han imponerats av det högerextrema National Fronts retorik och är närmast att betrakta som nyfrälst rasist. "Vi är inga rasister, vi är realister. Vi säger vad folk tänker" säger Combo i sitt, lite väl högtidliga, tal till gänget som snart splittras i två delar. Shaun väljer att gå med i Combos del och de åker på politiska möten, trakasserar områdets invandrare och sprayar rasistiska slagord i gångtunneln. Våldet kulminerar med en grov misshandel som förändrar allt för Shaun.

Gängets splittring illustrerar den brytpunkt som skinheadkulturen kom att ställas inför på 80-talet. Från att ha varit en relativt opolitisk subkultur för arbetarklassungdomar som lyssnade på ska- och oi-musik och hade en viss klädkod, kom rörelsen att politiseras och bli alltmer rasistisk. "This is England" visar hur högerextrema grupper kunde vinna mark hos de delar av engelsmännen som drabbades hårdast av arbetslösheten och bostadsbristen.

Men var är brudarna? "This is England" är framförallt en film om män och manlig grupptillhörighet i en strikt patriarkal, hierarkisk, gängkultur. Till och med Shaunes mamma försvinner, i dubbel bemärkelse, ur bilden relativt omgående. Gängets tjejer fungerar framförallt som interiör – i utstuderade kläder sitter de uppkrupna hos varandra och röker cigaretter i tysthet. Annars är verkligen "This is England" en mycket bra film, intensivt obehaglig med bibehållen autenticitet och politiskt intressant utan att vara snusförnuftig.

"This is England" har Sverigepremiär den 17 augusti.

"This is England"
Regissör: Shane Meadows