Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var på onsdagen som Nationaldemokraternas ungdomsförbund tillsammans med andra politiska ungdomsförbund bjudits in till Hulebäcksgymnasiet i Mölnlyckes partidagar, skriver Göteborgs Posten.

Eleverna fann dock inte Nationaldemokraternas närvaro önskvärd. Banderoll med texten "Inga nazister på skola" vecklades ut. Andra kastade pappbollar. Skolpersonal bildade kedja runt de fyra nationaldemokraterna för att skydda dem från upprörda elever. För att återställa ordningen beslutades sig skolledningen för att avvisa de ansatta nationaldemokraterna. När nationaldemokraterna vägrade lämna skolan tillkallades polis.
– En lektion i vardagslivets demokrati, kommenterade rektor Thomas Svensson händelsen till Göteborgs Posten.

Partiledare Marc Abramsson var en av de nationaldemokrater som var på plats. Han sa efteråt att en polisanmälan mot skolledningen skulle lämnas in. Enligt Nationaldemokraternas version så försökte inte lärarna skydda dem, utan bara hindra intresserade elever från att ta del av partiets information.
– Innan hade vi ett trevligt samtal med eleverna, vi diskuterade fritt. När lärarna tvingade eleverna att ta avstånd och dessutom hetsade upp invandrarelever för att förmå dem att riva sönder ett och annat flygblad för oss, så förstördes stämningens snabbt, säger Marc Abramsson i ett uttalande på partiets hemsida. .

Ämnen i artikeln