Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

101130_marc_100x100_1.jpgND har drabbats av flera interna strider de senaste åren. För Marc Abramsson innebär förlusten av partidningen ett stort bakslag.

Tidigare i veckan registrerades handelsbolaget AlternaMedia hos Bolagsverket. Företaget ska "driva publicistisk verksamhet och förlagsverksamhet".

Det innebär att tidningen Nationell Idag nu blir helt fristående från Nationaldemokraterna som samtidigt går miste om det presstöd som tidningen erhållit de senaste åren. Enligt ett uttalande på tidningens hemsida har verksamheten frikopplats från partiet för att man vill nå en bredare publik. Enligt källor till Expo har beslutet mötts av positiva reaktioner från tongivande aktivister inom bland annat Svenskarnas parti och Svenska motståndsrörelsen.

nd_vavra_suk_100_02.jpgVavra Súk som tillsamman med bland annat Sanna Hill kommer att driva tidningen. Foto Expo

Nationaldemokraterna har sedan många år levt i en tynande tillvaro men fick ett uppsving i samband med att Nationell Idag fick presstöd. Med hjälp av de pengarna kunde tidningen anställa aktivister som även kunde stärka partiets verksamhet. Men uppsvinget blev kortvarigt. Flera av de anställda aktivisterna hamnade på kant med Nationaldemokraternas partiledare Marc Abramsson.

Missnöjet kulminerade när Abramsson misshandlades på partikansliet i november förra året. Efter misshandeln lämnade flera tongivande medlemmar partiet.

Som fristående tidning blir Nationell Idag en attraktiv samarbetspartner för de nazistiska organisationerna i Sverige. Tidningen drar genom sitt presstöd till sig stora summor pengar, något som det råder ständig brist på inom den "nationella" rörelsen. 2010 fick tidningen 1.7 miljoner kronor i presstöd.