Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var i samband med den nazistiska manifestationen Folkets marsch i Stockholm förra året som Björn Björkqvist höll ett tal för flera hundra åhörare. Direkt efter talet greps Björkqvist av polisen misstänkt för att ha gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp. Åklagaren har nu beslutat att åtala Björkqvist.

- Jag anser att Björkqvist tal innehåller hets mot folkgrupp, säger kammaråklagare Henrik Rasmusson.
 

Citerade sig själv

Under talet citerade Björn Björkqvist sig själv från ett tidigare tal som fällts för hets mot folkgrupp. Enligt Henrik Rasmusson påverkar dock det inte möjligheterna att åtalas.

- Det faktum att man sprider hetspropaganda, oavsett i vilken form man gör det, kan det räcka för att man gör sig skyldig till hets mot folkgrupp. Man kan inte göra det i citat- musik- eller bildform och undvika ansvar. Det är innehållet som avgör, säger Henrik Rasmusson.

 

 

Inspelat bevismaterial

Som bevismaterial har åklagaren både ljud- och bildupptagningar. Polis på plats hade utrustning för att spela in talen. Men åklagaren har även hämtat rörliga bilder från en nazistisk hemsida.

- Talet fanns inspelat med både bild och ljud, vilket jag har för avsikt att visa upp i rätten. Bland annat för att visa vilken spridning sådana här saker får, säger Rasmusson.

Björn Björkqvist säger att han i dagsläget inte vill kommentera åtalet eftersom han inte har satt sig in i vad det innehåller. Nationalsocialist front har själva valt att offentliggöra att Björn Björkqvist står åtalad för hets mot folkgrupp. Rättegången väntas ske till hösten.