Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Några vänner hade samlats för att festa på Mälarcampingen i Västerås en lördag i mitten av maj. Bland dem var den nu åtalade 18-åriga nazisten och hans 17-åriga kamrat.

Polisens utredning visar att 18-åringen är känd för att bli aggressiv när han dricker. Framåt småtimmarna ville han brottas med 17-åringen, som först sa nej, men sen gav med sig. Efter en stund ville 17-åringen sluta. Det ville inte 18-åringen som enligt åklagaren hämtade en expanderbar batong och slog 17-åringen flera gånger.

17-åringen skyddade sig med armarna så gott han kunde.

Först när en av festdeltagarna ringde polisen kunde 17-åringen fly från platsen. I förhör med polisen har 17-åringen sagt att hans tidigare kamrat jagade honom med batongen och skrek saker som "spring din jävel".

Polis som kom till platsen kunde gripa 18-åringen. Han häktades och har nu åtalats för grov misshandel.

I förhör med polisen har 18-åringen nekat till att ha använt någon batong under kvällen.

Det är dock inte första gången mannen åtalats. Han är känd av polisen sedan tidigare. För ett år sedan deltog han i ett knivslagsmål mellan nazister och militanta antifascister i Hallstahammar. Då knivskars två nazister så svårt att de var nära att dö. 18-åringen dömdes till ungdomsvård och 120 timmars ungdomstjänst för sin inblandning i bråket.

Mannen ingår i den grupp av nazister kopplade till Svenskarnas parti i Västmanland som varit inblandade i flera polisutredningar under det senaste året. En av partiets riksdagskandidater i länet är bland annat föremål för en omfattande förundersökning gällande utpressning.