Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Abdu Raouf, anhängare av den Londonbaserade rörelsen Al Ansar Shariah uppmanade i ett mejl i juni 2004 nazisten att påbörja en väpnad kamp mot demokratin.
"Vad jag menar om man verkligen vill ändra på saken så får man ta saken i handen och ändra den. asså med VAPEN ta till kamp mot dessa kommunist och jude bögar i regeringen. T ex att storma Rosenbad med 50 tal bröder."

Det var Patric Hermansson, medlem i Nationalsocialistisk Front (NSF) och organisationens tidigare webbmaster, som tog kontakt med Al Ansar Shariahs svenska hemsida. Den numera nedlagda hemsidan stödjer öppet terrornätverket Al Qaida och Hermanssons avsikt var att uttrycka sitt stöd för de som ligger bakom sidan. Han framförde också ett tack för de texter som "lägger fram fakta om juden och ondskan". Han avslutar sitt mejl:

”lycka till med er kamp mot juden o den västerländska ondskan , demokratin... Död åt DEMOKRATIN!!!!”

Hotade Runar

Abdo Raouf är 28 år och kommer från Angered utanför Göteborg. Han konverterade till islam 1997 och bytte sitt namn från Ralf Wadman till Abdu Raouf. På internet kallar han sig Usama El Swede.

Abdu Raouf figurerade i media då han uppmanade muslimer att mörda Runar Sögaard. Efter den uppmärksammade predikan i Filadelfiakyrkan i Stockholm där Sögaard påstod att profeten Mohammed var pedofil, skrev Abdu Raouf på sin hemsida: "Det är en muslimsk plikt att släcka denna kaffers liv". Kaffer är detsamma som en otrogen.

Uppmanar till statskupp

Dagen efter att Patric Hermansson skickat sitt första mejl fick han svar från Raouf.
"Först vill jag tack dig för ditt stöd. Sen vill jag bara säga att jude problemet och Demokratin är ett HOT mot världens befolkning.

Judarna och dess allierade USA det är dom som står för oordning och fördärv av världens ordning."

Redan i det andra mejlet som skickades mellan Abdu Raouf och Patric Hermansson började diskussionen om hur de ska nå ut med sitt budskap och krossa demokratin och judarna. Abdu Raouf ville att NSF skulle vara mer radikala och använda sig av terrorism.

"Men jag ser ändå eran kampe tyvärr lite glödlös , saknar RIKTIG vilja bland kanske många av dina bröder. [...] Se tex på När våran ledare Usama Bin Ladin ( Må Gud Skydda Honom) sprängde lite amerikanska ambassader och sen twin tower 11/9 , Vet du hur många muslimer sm börja leva som muslimer efter det ? Ja krig är en befogat. Se på Hitler asså hur han växte genom sin krigstid hur populär han och hans ideoligi blev."

Budskapet som Abdu Raouf framförde var något som Patric Hermansson kunde ställa sig bakom. I sitt svar ger Patric sitt fulla stöd för muslimsk terrorism.

"Personligen så tycker jag det är varje människas rätt att slåss för sitt , liksom vi svenskar gör, och jag skulle lätt kunna ställa upp för att ni araber skall får er frihet tillbaka. Liksom vi vill ha vår.... Det är varje sunds mäniskas plikt att stoppa Sharon & Bush och compani."

Korrespondensen med Patric Hermansson är inte den första kontakt Abdu Raouf haft med den svenska nazismen. Innan han fann islam och konverterade var han själv nationalsocialist och hade bland annat vit makt-bandet Division s som favoriter. På följande vis beskriver han sin förändring för Patric Hermansson:

"Men sen som sagt bytte jag åskit ganska radikalt så nu är det Islam som gäller sen ca 8 år tillbaka ( eller som i era ögon sett ras förrädare)"

Uppmärksammad i media

Abdu Raouf har inte bara varit i kontakt med nazister. I november 2005 kunde Aftonbladet avslöja att han vid två tillfällen varit i kontakt med den 18-åring från Kungälv som gripits i Sarajevo.

18-åringen greps i oktober 2005 misstänkt för förberedande för terrorism. I artikeln pekas Abdu Raouf ut som 18-åringens förebild.

– Min son sa att svensken var en bättre muslim än andra, säger 18-åringens mor till Aftonbladet.

Abdu Raouf själv nekar till han skulle vara inspirationskälla och förebild för 18-åringen.

Marginaliserad

Mehmet Kaplan, presstalesman för Sveriges unga muslimer häpnar över Abdu Raoufs åsikter.

– Jag har aldrig hört något så grovt, säger han.
Han menar att Abdu Raoufs åsikter inte representerar islam.

– Detta är en marginaliserad företeelse och en marginaliserad individ. Såna här åsikter är knappast något som muslimer märker av.

Kaplan påpekar att individer representerar endast sig själva och inte en grupp.

Det är inte första gången som nazister sökt stöd för sin kamp hos oväntade samarbetspartners.
I februari 2003, precis innan usa invaderade Irak, besökte representanter för NSF Irak. Enligt NSF:s dåvarande propagandachef Björn Björkqvist fick de sitt uppehälle bekostat av den irakiska staten.

Samma år förde Curt Linusson, ledare för den paramilitära nazistorganisationen Legion Wasa, samtal med Iraks ambassad i Sverige. Han erbjöd Irak sin hjälp under kriget. På sin hemsida uppmanade Linusson läsarna att följa honom till Irak. Fem personer från Legion Wasa var beredda att åka ner till Irak och delta i striderna. Projektet föll på att den irakiska staten inte var beredd att betala för resan.

Läs mer om Abdu Raouf i senaste numret av papperstidningen Expo, nr 1-06.