Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Runt 140 personer samlades i Humlegården i centrala Stockholm och tågade i ett fackeltåg till Kungsträdgården. Demonstrationen som arrangerades av Nordisk ungdom innefattade även ett 30-tal aktivister från Nordiska motståndsrörelsen.

I Kungsträdgården formerade sig nazisterna från Nordiska motståndsrörelsen. De gick i gemensam attack och kastade brinnande facklor mot en antirasistisk demonstration som samlats i närheten. Nazisterna motades snabbt tillbaka av polis. 

– Två personer greps, rubriceringen är våld mot tjänsteman respektive brott mot knivlagen. Men det är initiala uppgifter som kan förändras, säger Mats Eriksson, presstalesperson på polisen i Stockholm.

Enligt Mats Eriksson var det ingen av demonstranterna som skadades. En polis ådrog sig dock lindrigare skador i samband med att pepparspray användes.

Efter attacken anslöt sig aktivisterna från Nordiska motståndsrörelsen återigen till Nordisk ungdoms samling.

Aktivister från NMR attackerade motdemonstranter i Stockholm 181130.
Polisen svarade på NMR-aktivisternas attack, bland annat genom att använda pepparspray. Foto: Simon Rehnström

Kransnedläggning

Nordisk ungdoms ledare Patrik Forsén och Fredrik Haugen höll tal och hyllade alla som samlats. I sina tal nämnde de ingenting om attacken som skett bara några minuter tidigare. Efter talen placerades en krans vid Karl XII-statyn. 

Nordisk ungdom är en liten nyfascistisk organisation som har aktivister som nyligen dömts för att tidigare i år ställt sig i vägen för pridetåget i Stockholm. Nyligen dömdes en aktivist för att ha kastat en bengal mot Ung i Sveriges sittdemonstration i Stockholm förra året.

Fackeltåget skedde med anledning av Karl XII-dödsdag den 30 november.