Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Svenskarnas partis utåtriktade verk­samhet minskade successivt efter namnbytet. Samtidigt tilltog den inåtriktade verksamheten. Partiledningen har med andra ord valt att se till att bygga det "nya" partiet från grunden och utbilda sin medlemskader. Nu verkar det arbete vara klart. Trenden har brutits och återigen ökar partiet sin närvaro på gator och torg.

Parallellt med den utvecklingen har partiet lockat till sig allt fler centralpersoner inom miljön. Dessutom har avhoppade nationaldemokrater och sverigedemokrater med kommunala mandat gett partiet erfarenhet av det parlamentariska arbetet. Erfarenheter har även dragits från systerpartier i andra länder, som i dag sitter i olika typer av parlament. Bland annat har samarbetet med tyska NPD ökat.

Svenskarnas partis uppladdning inför valrörelsen drar igång redan nästa år. Som ett led i att bygga en än stabilare organisation försöker partiet starta en presstödsbeviljad nättidning. Om de lyckas kommer de att stå välrustade inför utmaningen 2014. På ett antal orter kommer det att drivas en intensiv valrörelse.

Ämnen i artikeln