Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Inför lördagens parlamentsval i Slovakien pekar mycket på att det nazistiska Vårt Slovakien (Ľudová strana – Naše Slovensko, ĽSNS) får en central roll i politiken. Senaste mätningen placerar partiet på tredje plats, med 11 procent av rösterna, bakom socialdemokratiska regeringspartiet SMER på 17 och konservativa O’LaNO på 13 procent.

Den stora politiska diskussionen kring valet har flyttats från frågor som miljön, välfärden och ekonomin till framtiden för den slovakiska demokratin, säger statsvetaren Aneta Vilagi vid Comenius universitet i Bratislava till journalistnätverket Balkan Insight.

— Sedan 2016 har vi en situation där ett parti som antas bygga på nynazistisk ideologi kom in i parlamentet. Det är ett hot mot all liberal demokrati, särskilt sedan det här partiet har blivit mer och mer populärt de senaste fyra åren, säger Aneta Vilagi.

Kan få viktig roll

Hon säger till Balkan Insight att många av Vårt Slovakiens väljare kanske inte inser i hur stor utsträckning som fascistisk och nynazistisk ideologi faktiskt genomsyrar partiet, eller den fara som det utgör mot demokratin.

— Det är glömt sedan länge, och många kopplar det endast till fasorna under kriget.

Samtliga partier, inklusive regeringspartiet SMER har lovat att inte samarbeta med Vårt Slovakien. Men SMER har redan under de senaste åren lutat sig mot partiets stöd för att få igenom flera lagar. 

Eftersom de två andra partierna i regeringskoalitionen balanserar på femprocentsspärren, går det inte att utesluta att SMER inleder ett informellt eller formellt samarbete med Vårt Slovakien för att behålla makten, menar statsvetaren Matus Sloboda, även han på Comenius universitet, till Reuters.

— I Slovakien tenderar politiker att prata om att ta ansvar för landet, och undvika kaos och nyval. Därför kan vi inte utesluta en regering bestående av SMER, Vårt Slovakien och med stöd från ett tredje parti.

Hyllar nazistiska lydregimen

Ledande experter betecknar Vårt Slovakien som ett rent nazistiskt parti.

Partiet har samma symbol som den nazistiska slovakiska lydregimen hade under andra världskriget.

Marian Kotleba som är partiledare hymlar inte med att han ser den slovakiska regimen under kriget som ett drömsamhälle. ”Som att leva i himlen” har Marian Kotleba sagt om livet under Jozef Tisos regim, som såg till att uppskattningsvis 75 000 judar deporterades och sedan mördades i nazisternas koncentrationsläger.

Fram till 2016 kunde Kotleba och hans partikamrater bära uniform på demonstrationer, uniformer som var mycket lika de som det nazistiska Hlinkagardet bar i landet under andra världskriget. Inom partiet använder medlemmar hälsningen “Na stráž!” som var Hlinkagardets hälsning.

Partiet har även väckt uppmärksamhet genom att hålla sig med en egen paramilitär gren, som enligt egen utsago ska skydda befolkningen från romer.

I mars ställs Marian Kotleba inför rätta för att ha främjat nazistisk ideologi. Åklagarens bevisning är att partiet delat ut checkar till fattiga hushåll på summan 1488 euro. Det menar åklagaren är en tydlig referens till vit makt-symbolen ”de fjorton orden” och 88 som står för Heil Hitler.

Dessutom framkom det nyligen att Vårt Slovakiens nye presstalesperson Ondrej Ďurica varit sångare i nazistbandet White Resistance.

Hetsar mot minoriteter

Statsvetaren Aneta Vilagi säger att partiet är tydliga med att migranter, romer, muslimer, judar, htbq-personer och journalister är samhällets fiender.

— Partiet definierar vilka som är acceptabla och vilka som inte är det.

Vårt Slovakien lovar att lösa problemet med romska ”parasiter” och vill stänga gränsen för att stoppa ”horder av muslimer” från att komma in i landet. Under demonstrationer har medlemmar utmärkt sig genom att göra nazisthälsningar och skrika ut slagord mot främst romer och muslimer.

Hbtq-personer kallas för ”perversa”, medan invandrare och muslimer kallas ”terrorister”.

Partiledaren Kotleba är öppet antisemitisk och har sagt att landets judar ”bor på vårt territorium enbart på grund av barmhärtighet från den slovakiska nationen”.