Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På tisdagen dömdes Robin Boström, som ställer upp i riksdagsvalet för Nordiska motståndsrörelsen, och den tidigare NMR-aktivisten för förgripelse mot tjänsteman och hemfridsbrott. Boström döms även för ringa vapenbrott då han påträffats med pepparspray.

Den 2 oktober 2016 anmälde en funktionshindrad kvinna på Gotland att hon blivit gruppvåldtagen. Samma dag greps sex män.  Händelsen uppmärksammades stort särkillt i högerextrema medier. Bland annat inledde NMR en kampanj kring fallet, ledd av den lokala NMR-aktivisten Robin Boström.

Utredningen kring den misstänkta våldtäkten lades ned den 11 januari 2017 då åklagaren menade att det inte gick att bevisa att en våldtäkt ägt rum. 

Ville hämnas

Natten till den 6 oktober 2017, mer än ett halv år senare, begav sig Boström tillsammans med en tidigare NMR-aktivist hem till den åklagare som beslutade om att lägga ned fallet. Där satte de upp plastband märkta Nordfront runt åklagarens och hans sambos bilar.

Enligt domen väckte händelsen obehag och ilska för åklagaren.  I domen framgår även att ”ofredandet skett för att hämnas”.

”Tingsrätten ser särkilt allvarligt på gärningen då en åklagare, en befattningshavare som utövar en för det allmänna viktig funktion inom rättsväsendet, ofredats i sitt hem till följd av ett beslut han fattat. Lämplig påföljd är därför ett kännbart bötesstraff”, skriver Gotlands tingsrätt i domen. 

Robin Boström döms av Gotlands tingsrätt till 80 dagsböter på 220 kronor. Han har ett långt förflutet i vit makt-miljön och är sedan tidigare dömd för en rad brott, bland annat för grov misshandel och hot mot tjänsteman. 

Den tidigare NMR-aktivisten döms till 70 dagsböter på 50 kronor.