Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var klockan fyra på morgonen som den unge mannen från Irak attackerades och blev huggen med ett vasst föremål flera gånger. Mannen avled timmar senare på sjukhus.

Polisen söker fem förövare som färdats på motorcykel och som innan mordet även misstänks för att ha angripit en rumän och en man från Marocko. Dådet har många likheter med tidigare attacker som kopplats till Gyllene Gryning. Polisen vill dock inte uttala sig om de misstänker att aktivister från partiet ligger bakom mordet och attackerna.

Den grekiska ministern som ansvarar för medborgarnas säkerhet, Nikos Dorian, har fördömt dådet och uttryckt sin sympati till de anhöriga.

"Staten kommer att vara skoningslös mot alla som gör sig skyldiga till brott, oavsett vilken ursäkt de än använder för att rättfärdiga dem," sa Dorian, rapporterar Athen News.

I Grekland har det skett en ökning av högerextrema medborgargarden och av våldsdåd riktade mot invandrare efter att Gyllene Gryning tog sig in i parlamentet. För ett par dagar sedan attackerade anhängare av partiet en polisbil, som transporterade en person misstänkt för våldtäkt och mordförsök på en flicka.

Förutom Gyllene Grynings våldsamma medborgargarden genomför det olika sociala aktiviteter. De har bland annat öppnat soppkök för de som kan bevisa att de är greker. Då Gyllene Gryning kom in i parlamentet tillskrev partiledaren, Nikos Michaloliakos, partiets framgångar till de aktivister som på natten drar runt i "byarna". Han riktade även en varning till dem som partiet anser har svikit landet.

"Tiden har kommit för er att frukta oss. Vi kommer eskalera kampen i parlamentet och på gatorna. Det är allt jag har att säga", sa han.

Mordet i söndags får stöd av svenska nazister, en krönikör för Svenskarnas partis nättidning skriver på twitter:

"Ordning på Gyllene gryning, tar de en av er så tar ni två av dem. 1 död & 1 döende (sic) efter hämndaktioner för den grekiska flickan som våldtogs" och "Ja, men vad vi vet är att det är iaf en illegal invandrare mindre i Grekland nu. Så säger de att GG (Gyllene Gryning) inte gör skillnad ;)", skrev han.

Gyllene Gryning har blivit en inspirationskälla för svenska nazister. I Svenskarnas Partis tidnings senaste nummer skriver ledarskribenten "Gyllene Gryning visar vägen". Även Svenska motståndsrörelsen har uttryckt sitt stöd till Gyllene Gryning.

Ämnen i artikeln