Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Undrar du över ett begrepp? Många av dem återfinns i Expos Fulspelsordlista

Vem är Nick Mercs?

Nick Kolcheff, mer känd som Nick Mercs, är en av Twitch mest populära gamingstreamers med 6,7 miljoner följare på plattformen, och ytterligare 4 miljoner prenumeranter på Youtube. Mercs tillhör även den inflytelserika gruppen FAZE Clan, ett nätverk av e-sportspelare, streamers och videokreatörer.

Han spelar framförallt Online Multiplayer FPS-spel som till exempel Fortnite, Call of Duty och Apex Legends, då gärna med andra populära streamers med miljontals följare som till exempel Tim the Tatman. Mercs har tack vare sin popularitet haft ett stort antal sponsoravtal och andra betalda samarbeten från tungviktare inom branschen. Forbes Magazine beräknar att detta gav honom en inkomst på 15 miljoner dollar, med bland annat Corsair, Call of Duty och Origin PC. Detta är utöver den inkomst Mercs får direkt från Twitch för prenumerationer och donationer på plattformen. 

I juni 2023, amerikanska pridemånaden, tweetade Mercs i respons till fysiska sammandrabbningar mellan pro- och anti-hbtqi+ aktivister ”They should leave little children alone. That’s the real issue”.

Kommentaren bygger på den myten att hbtqi+-individer (och framförallt transindivider) är pedofiler och att deras närvaro på skolor är ett hot mot barn. Att lära barn om queerpersoners existens och lika värde, jämställer Mercs med grooming i syfte att sexuellt uttnyttja eller att förmå att ändra barnens sexuella läggning och/eller könsidentitet. Myten har som avsikt att avhumanisera, demonisera och andrafiera grupper som historiskt utsatts för diskriminering, förföljelse och vars existens fortsatt är kriminaliserad i stora delar av världen. 

Vem är Dr Disrespect?

Dr Disrespect en karaktär spelad av Herschel Beahm, som hade över 4 miljoner följare på Twitch innan plattformen stängde av honom. Numera använder han sin Youtube-kanal som sin huvudsakliga plattform där han både livesänder och publicerar videofilmer till 4,5 miljoner prenumeranter. Han har hotat andra streamers med fysiskt våld efter meningsskiljaktigheter, och spelar ofta in i toxiska manlighetsideal, sexism och homofobiska attityder. 

Beahm påstår att Dr Disrespect är en karaktär och inte speglar hans verkliga personlighet eller åsikter, men gränsen mellan mannen och myten verkar suddas ut. Som till exempel när Beahm tårfyllt erkände live på Twitch att han hade varit otrogen mot sin fru.

 

 

Ämnen i artikeln