Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Twitch är med stora marginaler den mest populära livestreamingplattformen. Plattformen utformades från början (2011) för att användare skulle kunna titta på när andra spelar datorspel. Twitch inspirerades av det då existerande fenomenet av videofilmer med personer som spelar datorspel på Youtube, och tog det vidare till underhållning i realtid. 

Livesändningar av gaming har lockat miljontals tittare till plattformen, där publiken både kan titta och chatta med streamern och varandra. Plattformen har sedermera utvecklats till att inkludera flera populära genrer utanför gaming, som till exempel livesändningar av matlagning, målning eller politiska debatter. 

Partners, kanaler och bits

Twitch har så kallade “partners”, vilket är streamers som har tillräckligt mycket följare och prenumeranter för att ta betalt för prenumeranter, reklam eller ett enskilt kontrakt med Twitch. Stora streamers har exklusivitetskontrakt som hindrar dem från att streama på konkurrerande plattformar som till exempel Youtube.

Användaren kan både följa och prenumerera på Twitchkanaler. Att prenumerera kostar, men ger prenumeranten tillgång till exklusiva fördelar och funktioner, som kanalspecifika emotes. Många kanaler har även tre olika prenumerationsnivåer som stegvis blir dyrare. Genom att prenumerera i långa perioder i sträck får man en badge (en liten symbol) bredvid sitt namn i chatten som signalerar till andra hur länge man har prenumererat. Det finns status i att ha prenumererat under en längre tid. 

Användare kan även donera pengar i form av “bits”. Detta är Twitch egna valuta som användare kan köpa med pengar, för att sedan donera ut till olika Twitch-kanaler. 

Hate raids och chattar

Twitch har ett “raiding”-system. Tanken är att när en streamer avslutar sin stream, kan de välja en annan kanal att skicka över sina tittare till istället. Denna funktion har dock missbrukats och har bidragit till fenomenet “hate raids” när streamers skickar över sin publik till en kanal för att trakassera personen i fråga. 

“Emotes” är plattformens emoji-system. Det finns både “universal emotes” som kan användas i alla kanalers chattar, och kanalspecifika emotes som låses upp genom att prenumerera till kanalen. Emotes är del av internets memespråk.

Chattfunktionen, som tillåter streamern att prata med sin publik och tittarna att diskutera spelet med varandra, är i mångt och mycket hjärtat av Twitch och gemenskapen som finns på plattformen. Till skillnad från att lämna kommentarer på en Youtube-video av en person som spelar, är det här en konversation mellan tiotusentals spelare i realtid. “Chatt” är subjektet som streamern talar till, och ställer frågor till. I chatten kan du både skriva och skicka emotes. Emotes har olika inbyggda meningar och betydelser och det finns många populära emotes som används i stället för att chatta med ord.

"Pepe the Frog" är grundplåten till många av de mest populäraste emoten. Detta bör dock inte nödvändigtvis betraktas som en koppling till högerextrem användning av Pepe i bildspråkspropaganda. 

I överläge mot techjättarna

Populariteten hos Twitch har lett till att flera andra aktörer önskat ta sig in på marknaden för streaming av spel. Facebook, Youtube (som ägs av Google) och Microsoft har alla gjort stora satsningar på att etablera sina egna streamingplattformar.

Microsofts “Mixer” spenderade tiotals miljoner dollar på att rekrytera de mest populära Twitch-streamers för att under exklusivitetskontrakt få över dem och publiken till sin egen plattform. Trots att flera av de största namnen gick över till att enbart livesända från Mixer visade det sig att tittarna inte ville lämna Twitch, och Mixer stängdes ner endast 4 år efter Microsoft köpte upp plattformen.

Twitch förblir dominant inom sektorn för tillfället, där Youtube är den enda riktiga konkurrenten. 

 

 

Ämnen i artikeln