Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Alt-right/Alternativhögern

Läs mer i Expos wiki.

Alternate history-spel

Spel i en historisk kontext där spelaren har möjlighet att skapa ett alternativt historiskt resultat.

Avatar

En bild som representerar en användare på ett internetforum. Ursprungligen ett begrepp inom hinduismen för en guds inkarnation i människo- eller djurgestalt.

Bannad 

När någon blivit hindrad eller förbjuden tillträde till ett spel, ett diskussionsforum/plattform eller liknande.

Battle royale-spel 

En datorspelsgenre som utspelas online och går ut på att vara den sista överlevande spelaren kvar på en krympande spelplan. Ofta börjar spelarna med minimal utrustning, och måste söka efter vapen och utrustning för att kunna eliminera övriga spelare. Namnet är hämtat från en japansk bok från 1999. Några exempel på populära spel är Apex Legends och Fortnite.

Emotes

Uttryckssymboler/bilder som används i textbaserade chattkanaler och kan jämföras med emojis/smileys i SMS. Precis som emojis kommunicerar dessa en känsla eller ett vedertaget budskap. Emotes är vanliga på exempelvis Twitch.

E-sport

E-sport är tävlingar där de tävlande spelar olika sorters datorspel mot varandra. Idag direktsänds många e-sportsturneringar via bland annat Twitch och Youtube. Populära spel inom e-sport är Counter-Strike, Dota 2, League of Legends, Overwatch, Rocket League och Super Smash Bros.

Fandom

En grupp eller subkultur av anhängare till exempelvis ett datorspel.

First-person shooter (FPS)

En datorspelsgenre där bildskärmen motsvarar spelfigurens synfält och tillåter spelaren att spela från ett förstapersonsperspektiv (jagperspektiv). Spelen har traditionellt ett fokus på action och involverar olika former av skjutvapen. Genren är populär för onlinespel. Några exempel på populära spel är Battlefield, Call of Duty, Counterstrike och Quake.

Gamer

En gamer är en person som tillhör en subkultur uppbyggd kring spel, och använder den termen för att beskriva (en del av) sin identitet eller självbild. Gruppen skiljer sig från spelare (players), som spelar mindre frekvent och inte engagerar sig i subkulturen på samma sätt.

Gamergate

En konflikt med sitt ursprung i attacker mot kvinnliga spelutvecklare och kritiker under hösten 2014. Anklagelserna ledde till omfattande trakasserier och dödshot mot kvinnor inom spelindustrin. Gamergate-rörelsen, som säger sig föra en debatt om journalistisk etik i bevakningen av datorspel, har senare sammanknutits med alt-right-rörelsen.

Gamification/gamifiering/spelifiering

Användandet av spelelement inom verksamheter som traditionellt inte hör samman med spelande - exempelvis handel, IT, transport eller utbildning. Syftet är att öka interaktionen för att öka användarens engagemang. Några exempel är språk-appen DuoLingo, quiz-appen Kahoot och den sociala mediesajten Reddit.

Inom ramen för projektet Fulspel granskas bland annat gamifiering av våldsdåd, såsom exempelvis skolattacker.

Gamingkultur

En subkultur bestående av personer som spelar datorspel.

Gamingmiljö och gamingvärld

Begreppen används för att beskriva datorspelen och de angränsande plattformarna. “Gamingvärld” används ofta lite vidare, men inom ramen för projektet används begreppen synonymt.

Grand strategy

Genre av datorspel som fokuserar på militär strategi på nivån av förflyttning och användning av en stats resurser. Svenska Paradox är världsledande inom genren med spel som Europa Universalis och Hearts of Iron.

Incel 

Ursprungligen “involuntary celibates”, personer som lever i ofrivillig celibat. Syftar oftast på medlemmar i en nätgemenskap av unga män som anser sig oförmögna att attrahera kvinnor sexuellt. Begreppet associeras ofta till en fientlig inställning gentemot kvinnor och mot män som är sexuellt aktiva.

IRL

Förkortningen står för In Real Life - i verkliga livet. Syftar ofta på en persons identitet och liv utanför internet.

Loot box

En virtuell fyndlåda med objekt som spelaren kan ha användning för, som verktyg, vapen, kartor och dekorativa objekt som skins. Vanligtvis vet spelaren inte vad som finns i lådan förrän hen har köpt den. Loot boxes köps oftast med poäng som tjänats i spelet, men kan ibland säljas vidare för verkliga pengar. Det senare har lett till att en diskussion uppstått kring om spel om lootboxes är spel om pengar.

Meme

En bild, video eller text med humoristiskt innehåll som skickas vidare på internet. Ett vanligt exempel är att någon lagt till en bildtext till en bild, som kan skickas vidare i befintlig eller förändrad form.

MMORPG (Massively Multiplayer Online Role-Playing Game)

En genre av datorrollspel där ett stort antal spelare interagerar med varandra i en virtuell värld. Spelaren tar rollen som en fiktiv rollfigur och tar kontroll över denna figurs handlingar. Till skillnad från andra typer av spel, fortsätter spelvärlden att existera och utvecklas även efter det att användaren har loggat ut. Även om det finns många MMORPG-spel, så är World of Warcraft det mest populära.

MOBA-spel (Multiplayer Online Battle Arena) 

En datorspelsgenre som där spelaren kontrollerar en karaktär i ett lag med målet att förstöra motståndarlagets försvar med hjälp av automatiskt genererade trupper. Några populära spel i genren är Defense of the Ancients, Dota 2, League of Legends och SMITE.

Moderering

Process för att upptäcka, bemöta eller avlägsna kommentarer på en webbplats som är irrelevanta, obscena, olagliga, skadliga eller förolämpande.

Modulära spel

Spel som kan förändras av användaren så att nytt innehåll tillförs och/eller att existerande innehåll görs om. En modifiering av ett spel kallas för en mod.

Normalisering

Begreppet syftar i dessa sammanhang på processen där abnormala eller extremistiska åsikter och ideologier inte längre uppfattas som sådana, genom en längre social bearbetning där personen vänjer sig vid dessa uttryck och därför uppfattar dem som normala.

Normie

Ett begrepp som beskriver en normal person, med allmänna, normativa uppfattningar, åsikter eller intressen. Begreppet används ofta nedsättande om personer som inte tillhör subkulturen.

NPC - Non-Player Character 

Läs mer på Expos wiki.

NPC eller Non-player character används av extremhögern för att förolämpa sina politiska motståndare och för att beskriva att de inte tänker själva utan bara följer flockmentalitet

Onlinekulturer/nätkulturer

Kultur som uppkommit och uppkommer från digitala nätverk och gemenskaper, exempelvis onlinespel. I sin barndom influerades nätkulturen av de tidigaste användarna av internet, som ofta vägleddes av en hackeretik. Dagens nätkulturer grundas på en mycket mer blandad grupp av användare och ideal.

Onlinespel

Ett datorspel som spelas över internet, oftast med andra.

Platform shooter

En form av datorspel inom samma genre som Donkey Kong eller Super Mario Bros, som går ut på att spelarens karaktär ska röra sig mellan olika punkter i omgivningen - ofta genom att hoppa eller klättra. I ett platform shooter-spel kombineras rörelserna mellan plattformar med skjutande. Även kallade run-and-gun platform-spel.

Sandbox-/sandlådespel 

En datorspelsgenre som ger spelarna stora möjligheter till kreativitet och interaktion. Spelen saknar ofta fastställda målsättningar för vad spelaren ska uppnå och spelare får istället skapa sina egna mål/äventyr. Några exempel på populära spel är MinecraftRoblox och The Sims.

Skins

Digitala produkter som ger karaktärer, vapen eller andra föremål i spelet ett unikt utseende. Kring vissa populära spel uppstår en omfattande handel med sällsynta skins.

Spelangränsande plattformar

Ett brett begrepp som omfattar alla onlineplattformar som utvecklats för spelgemenskapen, är populära bland spelare, eller innehåller en stor mängd innehåll relaterat till spel som till exempel video, livesändningar eller diskussionsforum. Plattformarna kan skiljas åt genom de kommunikationssätt de möjliggör (exempelvis text, röst eller video) och om kommunikationen till största delen är offentlig eller privat.

Spelindustrin/spelbranschen

Begreppet syftar i detta sammanhang på datorspelsindustrin.

Toxiskt beteende/toxicitet

När en eller flera personer avsiktligen uppför sig på sätt som negativt påverkar de andra spelarnas spelupplevelse.

Trollning

Att skriva inlägg på nätforum och liknande i syfte att provocera fram känslomässiga svar, gräl, missförstånd eller utdragna ofruktbara diskussioner som inte leder någon vart. Trollandet innehåller ofta inslag av bluff, lögner eller överdrifter, och syftar ofta till att provocera fram en icke önskvärd reaktion.

Öppet API

API står för Application Programming Interface och är en form av byggkloss för information. När en myndighet eller ett företag har öppet API låter de delar av sin data vara öppet för andra att använda.

Ämnen i artikeln