”The alternative right” (Alt-right) är en högerextrem politisk ideologi, rörelse och miljö som växte fram runt 2010. Alt-rightrörelsen var som starkast vid tiden för det amerikanska presidentvalet 2016. Under senare år har rörelsen tappat i betydelse. Samtidigt har dess idéer och uttryckssätt fortsatt påverkat den högerextrema miljön som helhet.
Alt-rightmiljön, som i sig inte är homogen, är en del av den högerextrema, nyfascistiska miljön. Grunden i alt-rightrörelsens idévärld är ett uttalat motstånd mot vapenkontroll, feminism, progressivism, globalism, invandring och politiska motståndare – ofta allmänt beskrivna som vänstern eller antifa (antifascister). Rörelsens anhängare binds samman av anti-etablissemang, anti-demokrati och anti-jämställdhetsidéer. Detta blandas med vit makt-ideologi och rastänkande. Alt-rightanhängare uppmanas att istället för att känna tillhörighet till nationen, känna tillhörighet till andra vita människor.
Gamergate, reddit och 4chan
En av förgrundsgestalterna inom alt-rightrörelsen är amerikanen Richard B. Spencer. Spencer använde termen ”alternative right” för första gången 2008, då som anställd på en högerkonservativ tidning. Han genomgick sedan en radikaliseringsprocess och 2010 lämnade han sin anställning för att starta nättidningen The Alternative Right. Spencer hade som mål att skapa en vit nationalistisk rörelse som särskilde sig från tidigare rörelser som Ku Klux Klan och nynazistiska grupper. Spencer ville skapa en rörelse som lättare kunde attrahera fler följare.
Det var på internet, och framför allt på forum som 4chan och Reddit, som alt-right växte sig starkare och fann sympatisörer. I början agerade alt-rightanhängarna som anonyma ”internettroll”, vilket har varit en central taktik för att sprida rörelsens idéer. Men det som satte rörelsen på den digitala kartan var Gamergate – en skandal som utspelade sig 2014.
Gamergate var en misogyn onlinekampanj i vilken kvinnor utsattes för riktade trakasserier. Angriparna ansåg att kvinnor förstörde spelsindustrin genom att tvinga in feminism och progressivism i branschen och spelen. Kvinnorna som utsattes blev dödshotade, uthängda och fick ta emot hot om att de skulle våldtas. Kampanjen ägnade sig även åt spridandet av en konspirationsteori, om att en kvinnlig spelutvecklare påstods ha haft ett förhållande med en speljournalist för att hon skulle få bättre recensioner på de spel hon utvecklat.
Den kvinnofientliga kampanjen drevs på i forum som 4chan, reddit och på sociala medier som Twitter. Många unga män på dessa forum politiserades och radikaliserades som en konsekvens av kampanjen och dessa män började förespråka idéer som anti-feminism, anti-mångfald och kvinnohat. Alt-rightmiljöns internettroll var väldigt aktiva under kampanjen, som de underblåste samtidigt som de spred sin ideologi.
Donald Trump blev viktig
En av de viktigaste figurerna för att alt-right växte i popularitet var dåvarande republikanska presidentkandidaten Donald Trump. I och med sin valkampanj inför valet 2016 tog han stöd av alt-rightanhängare. Mest känd är Steve Bannon som Trump anlitade för att leda presidentkandidatens valkampanj. Bannon är känd för att 2007 grundat nyhetssajten Breitbart News. 2016 beskrev han plattformen som alt-right och samma år fram till 2018 hade Breitbart 10 miljoner besökare per månad.
Trumps politiska genomslag sågs av alt-rightrörelsen som ett steg i rätt riktning för deras idéer om vit nationalism. Under sin valkampanj pratade demokraternas presidentkandidat, Hillary Clinton, flera gånger om Trumps kopplingar till alt-right. Hon beskrev det som att en betydande del av Trumps anhängare var en samling beklagliga människor med rasistiska och kvinnofientliga åsikter. Orden hon använde var ”a basket of deplorables”. Ordet ”deplorables” plockades sedan upp av alt-rightanhängare som använde termen för att skapa memes och beskriva sig själva.
Ett exempel på en meme som använder termen “Deplorables”, där flera personer som ses som allierade till alt-right rörelsen har klippts in i en filmaffisch för actionfilmen The Expendables. Expo arkiv
Våldsamheterna i Charlottesville
2017 hoppades många alt-rightanhängare att miljön skulle ta sig från internet till gatorna via Unite the Right, en manifestation som hade som uttalat mål att ena USA:s olika rasideologiska rörelser. Anhängarna samlades för att protestera mot borttagandet av en staty föreställandes sydstatsgeneralen Robert E. Lee som stod i parken Lee park i staden Charlottesville. Unite the Right bestod av cirka 500 personer från olika grupper inom extremhögern som samlades i staden den 11 och 12 augusti 2017. Bland annat var alt-rightprofilen Richard Spencer och hans svenska kamrater Daniel Friberg och Christoffer Dulny, före detta politiker och riksdagstjänsteman hos Sverigedemokraterna, på plats. På plats var även motdemonstranter.
Unite the Right slutade med att cirka 49 personer skadades och en person dog. Majoriteten av de skadade fick dessa när James Alex Fields Jr, en vit makt-anhängare, körde sin bil rakt in i en samling av motdemonstranter. I attacken mördades 32-åriga Heather Heyer som demonstrerade mot högerextremisterna.
Rörelsens fall
Följderna av Unite the Rightblev på många sätt motsatsen till vad arrangörerna och deltagarna hade hoppats på – även om det för en bredare allmänhet samtidigt satte begreppet alt-right på kartan.
Rörelsen blev allt hårdare kritiserat från flera håll. Donald Trump tog avstånd, även om det skedde först efter att han kritiserats för uttalanden som framstod som stöd till alt-rightmiljön. Vid samma tid började även fler internetforum och sociala medieplattformar att arbeta med att hårdare moderera hatiskt innehåll, vilket innebar att alt-rightanhängarna fick svårare att sprida sin ideologi.
Även om det är i USA som alt-rightmiljön haft sitt starkaste fäste så har den även spridits till Europa, även till Sverige. Det tydligaste försöket att starta en rörelse i Sverige var gruppen Nordisk alternativhöger som grundades under våren 2017 av tidigare nämnda Daniel Friberg och Christoffer Dulny.
Memekulturen lever kvar
Alt-right som idésamling och ideologi har till stora delar tappat sitt fäste. Men rörelsen har satt djup prägel på extremhögerns närvaro på internet och den memekultur som från början spred alt-rightideologin hänger sig än i dag kvar inom stora delar av den högerextrema miljön. Alt-rightmiljön var inte den första att använda sig av internet och humor för att sprida högerextrema idéer på ett mer lättsmält sätt, men den var på många sätt i framkant för den moderna användningen av högerextrema memes. Pepe the frog är ett exempel på en meme-figur som förknippas med alt-right och som används av delar av extremhögern än i dag.
Ett svenskt exempel är de memes om Finspång som Nordisk alternativhöger började sprida. De går ut på att krigstribunaler ska hållas i Finspång och att ”landsförrädare” som döms i dessa ska avrättas genom hängning från lyktstolpar. Trots att organisationen Nordisk alternativhöger inte finns längre fortsätter memsen och det förtäckta hotet ”vi ses i Finspång” att spridas av svensk extremhöger.
Propaganda från Nordisk alternativhöger med Finspång-motiv. Expo arkiv
Dagens memekultur består till stor del av överdriven satir och ironi med medvetet låg kvalitet, så kallad shitposting. Det är en av de taktiker som alt-right använde sig av flitigt som ett sätt att sprida idéer via rörelsens följare. Genom att göra vad som ska tolkas som mycket ironiska memes kunde användarna både sprida sitt högerextrema budskap och samtidigt spela oskyldiga. Metoden gjorde det enkelt att avfärda kritik som missförstånd eller överkänslighet.
Denna typ av internethumor har också använts av några av den moderna extremhögerns värsta våldsutövare. Brenton Tarrant, som mördade 51 personer i Christchurch, Nya Zeeland, släppte inför attacken ett manifest fyllt med kända internetmemes. I manifestet uppmanar han även andra etnonationalister att skapa memes för att lättare kunna sprida sina idéer.
Vissa av de memes som uppstått inom högerextrema miljöer har i dag fått fäste i det allmänna politiska utrymmet. Ett känt exempel är idéen om Sverige som världens ”våldtäktshuvudstad”, en ironisk meme som inte bara har spridits flitigt på internet utan även plockats upp av stora mediekanaler som amerikanska Fox News.
Artikeln har publicerats som en del av projketet En sökning bort med stöd av MUCF.
Långläsning ut tidskriften. Fanns det verkligen irländska slavar som drabbades på samma sätt som afrikanska? Den irländska historikern Liam Hogan granskar myten som används för att för trycka till kampen för svartas rättigheter. (Från Expo #1-2017)
Långläsning ur tidskriften. Sociologen Saul Alinskys bok Rules for Radicals har setts som en handbok i politisk aktivism. Den har studerats av såväl Hillary Clinton som Barack Obama. Så hur kommer det sig att den högerextrema alt-right-rörelsen tagit vad de kallar "motståndarens manual" till hjärtat? Artikeln publicerades först i Expo nr 3/2017, som kom ut i september.
Långläsning från tidskriften. 80-talsnostalgi, ironi och grov rasism. Den svenska extremhögern letar nya grepp. Inspirationen kommer från sajten som förnyade näthatet. Denna artikel publicerades först i Expo nr 2/2017 som kom ut i juni.
Expos medarbetare Patrik Hermansson infiltrerade den så kallade alt-right-rörelsen i Storbritannien och USA under ett år. Läs hans egen berättelse om hur det öppnade dörrar att vara svensk i en rörelse fascinerad av Sverige. Dessutom: Charles Manson, NSF, Tisdagsklubben, Nordisk ungdom, avhoppade kvinnor i sverigedemokraterna, Margit Richert, Fatemeh Khavari, Rickard Wolf, Trollhättanmorden, och mycket mer...
Höstens upplaga av Identitär idé ställs in på obestämd tid. Konferensen, som tidigare gånger lockat flera hundra besökare i Stockholm, kan inte hållas på lördagen som utlovat.
Patrik Hermansson, long-time contributor to Expo, spent a year undercover in the British branch of the alt-right movement, on a mission from the anti-fascist organisation Hope not Hate. The journey took him deep into the heart of the movement – and to the United States. The result is the most comprehensive report ever on the alt-right movement.
Wallraffande av extremhögern. Expos mångårige medarbetare Patrik Hermansson infiltrerade den brittiska grenen av alt-right-rörelsen. Under ett års tid levde han under falsk identitet och tog sig in i rörelsens innersta kärna. Resultatet: den största genomgången av rörelsen någonsin.
Analys Daniel Wiklander. Den gångna helgens upplopp i Charlottesville, Virginia, där hundratals drabbade samman på gatorna och en antifascist dödades i ett terrordåd, kan mycket väl vara början på slutet för fenomenet "alt-right".
Cooperates with nazis. To support the assertion that CNN is whitewashing Sweden, Fox Business recently invited Ingrid Carlqvist on the channel to give her views. Carlqvist's involvement with the Swedish far-right was not disclosed to the viewers.
Samarbetar med nazister. När nyhetskanalen Fox Buisness skulle belägga tesen att CNN skönmålar Sverige lät de Ingrid Carlqvist agera sanningsvittne. Hennes engagemang i den högerextrema miljön får aldrig tittarna reda på.