Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Händelsen utspelade sig vid järnvägsstationen i Trollhättan den 25 mars förra året. Den 23-årige mannen, som är aktivist i Nordiska motståndsrörelsen, hamnade i konflikt med ett antal personer i samband med att de stod och väntade på en buss. 

Berättelserna om vad som hände går delvis isär, men enligt Vänersborgs tingsrätt råder det ingen tvekan om att 23-åringen jagat sällskapet med kniv och att han skrikigt rasistiska tillmälen som "jävla svartskallar åk hem".

23-åringen döms för olaga hot, brott mot knivlagen och två fall av förolämpning. Vid tillfället bar han kläder med nazistiska märken, rätten bedömer att de inte varit tillräckligt tydliga för att utgöra hets mot folkgrupp, vilket åklagaren åtalat honom för. Åklagaren hade även yrkat på att de rasistiska tillmälena skulle utgöra hets mot folkgrupp.

Den 23-årige mannen döms till skyddstillsyn. Rätten delar frivårdens bedömning att 23-åringen har värderingar som kan leda till våld och att det därför finns ett övervakningsbehov. Mannen är sedan tidigare ostraffad.

Mannen har sedan åtminstone 2016 varit aktiv i NMR och har deltagit vid organisationens demonstrationer och andra arrangemang. Så sent som i januari i år var han med när NMR-aktivister delade ut flygblad i Göteborg. Vid tillfället greps flera av aktivisterna av polis.