Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

- Detta är en väldig väckarklocka för oss. Det var synd att detta ska behöva hända. Vi ska ha bra rutiner och är väldigt tydliga i de strategier vi har, att våra lokaler inte får användas av extrema rörelser, vare sig det är IS eller Nordiska motståndsrörelsen, säger Gunilla Grudevall-Steen (L) till Expo.

På tisdagen kunde Expo berätta att Nordiska motståndsrörelsen, NMR, regelbundet använt en träningslokal i Nacka i kommun. I lokalen övade bland annat aktivister strid med knivattrapp. 

Expo avslöjade även att kommunen fått information om att NMR använde lokalen, men gjort bedömningen att de inte kan stoppa nazisterna från att nyttja den. Detta trots att det framgår i Nackas handlingsplan mot våldsbejakande extremism att kommunen ska kunna säkra att inga miljöer där våldsbejakande extremism odlas ska ”förekomma i den kommunala verksamheten eller i verksamhet som är finansierad av kommunen".

Att nazister kunnat avända kommunens lokal har väckt starka reaktioner. Vänsterpartiet i Nacka har släppt ett pressmeddelande där  ordföranden Amanda Sandholm säger att "Det finns all anledning att se över hur vi gör verkstad av strategin här i Nacka".  

Ser över rutinerna

Nu gör kommunen en tvärvändning.

- De hyr tillfälle för tillfälle och den personen som har hyrt kommer inte att få fortsätta hyra, säger kommunalrådet Gunilla Grudevall-Steen (L), som också är ordförande i Nackas fritidsnämnd.

Grudevall-Steen uppger att hon inte tidigare fått uppgifter om att NMR nyttjat lokalen, och att rutinerna i kommunen måste ses över. 

- Vi måste se över hur vi ska hantera den här typen av information och våra informationskanaler. Vi ska säkra upp så att inte detta kan hända igen. Det här får inte hända. Det finns ju inte på kartan. De värderingar som de här typerna står för är oacceptabla.

NMR aktiva i området

I området där NMR hyrt träningslokal har de även varit väldigt aktiva med att sprida propaganda och bedriva aktivism. Det framgår bland annat av organisationens egen rapportering. Politiker vittnar också om en förhöjd aktivitet. 

- Vi har sett väldigt mycket aktivitet och haft klottersanering och tagit bort affischer. De är väldigt aktiva i området och det höjdes under valrörelsen. Det gör mig fruktansvärt upprörd och det gör det ännu märkligare att de kunnat ha lokalen där, säger Grudevall-Steen. 

V kräver svar

Bilden delas av Vänsterpartiet i Nacka som har gjort en skrivelse till kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau (M) där de kräver svar på hur Nacka kommun agerade när de fick reda på att NMR nyttjade en av deras lokaler. Vänsterpartiet vill även ha svar på om kommunen har tillräckliga rutiner för att följa sin egen strategi mot våldsbejakande extremism. 

- Vi kommer att agera utifrån vad vi får för svar. Det pågår en upptrappning av högerextrem närvaro och vi behöver titta på vad kommunen kan göra mer för att hindra detta, säger Lisa Rasmussen, gruppledare för Vänsterpartiet i Nackas kommunfullmäktige.