Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Ett 30-tal aktivister från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen är på plats och gick samlade bakom egen banderoll under dagens demonstration under parollen Nej till vaccinpass. När demonstrationen nått Sergels torg vecklade NMR ut sina banderoller vid Kulturhusets entré så att den var synlig bakom de inplanerade talarna. Nazistorganisationen delade också ut flygblad.

Säkerhetspolisen hade inför demonstrationen varnat för närvaron från våldsbejakande högerextremister.

– Det är ett tillfälle för dem att nå ut med sina budskap men också träffa människor som är arga och upprörda i syfte rekrytera, sa Susanna Trehörning, biträdande chef inom författningsskydd och kontraterrorism vid Säkerhetspolisen till SVT inför dagens demonstration.

Demonstrationen mot coronarestriktioner i Stockholm är den hittills största i Sverige, uppskattningsvis har drygt 5 000 personer gått ut för att protestera mot restriktionerna till följd av pandemin.

I täten gick ett block bestående av högerextremister och fotbollshuliganer.

Läs mer om hur Förintelsen utnyttjas i anticoronarörelsen

Arrangörerna, organisationen Frihetsrörelsen, har förutom att mobilisera i de egna kanalerna inför demonstrationen medverkat i högerextrema alternativmedier för att föra fram sitt budskap och uppmana till deltagande.

Förutom Nordiska motståndsrörelsen fanns flera personer ur det högerextrema Nätverket på plats, personer från Det fria Sverige och Alternativ för Sverige deltar också i demonstrationen.

Enligt polisens presstalesperson Carina Skagerlind ska inga polisiära ingripanden ha gjorts.

Lena Hallengren, Göteborg, Nejtillvaccinpass
Socialminister Lena Hallengren som "nationalsocialistminister” på plakat i dagens anticorona-demonstration i Göteborg. Foto: Expo

Även i Göteborg hålls en manifestation mot coronarestriktioner. De anordnas av initiativet World Wide Rally Sweden, som leds av personer bakom konspirationssajten Vaken. World Wide Rally Sweden ansluter sig till ett internationellt nätverk av anticorona-grupper och den 22-23 januari har marknadsförts som en internationell protestdag för den internationella anticoronarörelsen.

I Göteborg saknades demonstrationstillstånd. Christer Fuxborg, presstalesperson för polisen i region väst, har fått uppgifter från dialogpolis på plats om runt 3 000 deltagare på plats i demonstrationståget som under eftermiddagen har rört sig mellan Gustav Adolfs torg till Götaplatsen. Bland deltagarna syntes personer med gula stjärnor fästa på kläderna. I tal likställdes dagens sjukvård med medicinska experiment genomförda under Andra världskriget och sjukvårdspersonal uppmanades anmäla sig själva. Inte heller i Göteborg har några polisingripanden skett.

Texten har uppdaterats 2022-01-23 kl 18.00