Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Hans Jørgen Lysglimt Johansen är Alliansen – Alternativ for Norges partiledare. Partiledaren hävdar att Anders Behring Breivik hade ”mycket rätt” i det kompendium på omkring 1 500 sidor som terroristen släppte i samband med sitt terrordåd, något som den norska tidningen Filter Nyheter var först med att rapportera.
Breiviks så kallade manifest var ett hopkok av antimuslimska texter och terroristens egen högerextrema världsbild, ett hopkok av antimuslimska, antisemitiska och rasideologiska konspirationsteorier. Manifestet uppmanade till nya attentat och hade detaljerade beskrivningar av bland annat bombtillverkning.

”Breviks terrordåd berodde på karma”

I Hans Jørgen Lysglimt Johansens tal som han lagt upp på Youtube hävdar han att Norge den 22 juli 2011 drabbades av sin egen karma. Han menar att Arbetarpartiet har mer blod på sina händer än Breivik.

”Mycket av det som Breivik sa i sitt manifest var ju korrekt. Det har vi inte haft en ordentlig debatt om, det har vi inte haft en ordentlig uppgörelse med”, säger Lysglimt Johansen som menar att terrordåden inte ens förtjänar att betraktas som en detalj i Norges närhistoria.

Han raljerade även över Arbetarpartiets reaktion på terrordådet.

”Å stackars oss vi har inte gjort nått fel (…) När det får blow back på sin karma, å så hemskt”

Sprider antisemtiska konspirationsteorier

I samma tal beskriver han norrmän som ”västliga vita ariska germaner”. Han sprider antisemitiska konspirationsteorier om en ”judisk kontrollerad manipulation” och agenda av samhället. I beskrivningen av den judiska konspirationsteorin ger Lysglimt Johansen även uttryck för hat mot antirasistiska organisationer och HBTQ-rörelsen, som han menar kontrolleras av judar.

”Det ligger i deras religion att hela världens befolkning ska blandas, speciellt europas för de är starkast i världen.”

Han använder begreppet ZOG (Zionist occupied Goverment). Ett vanligt begrepp i nazistiska kretsar som beskriver den påstådda judiska världskonspirationen. Lysglimt Johansen ser också framför sig en etnisk rensning av Norge.

”Islam ska ut ur Norge, judendomen ska ut ur Norge. Alla moskéer ska stängas. Alla synagogor ska stängas. Helst hade vi även kastat ut kristendomen, men vi gör ett undantag för den. Vi har haft den i tusen år och den är mycket mindre demonisk än islam och judendom, så vi gör ett undantag. Dessa människor ska i fängelse, de ska skickas tillbaka till sina respektive länder. Norge för norrmän”, säger han.

Kontakter med AFS

Expo har tidigare berättat om att Hans Jørgen Lysglimt Johansens ser det svenska partiet Alternativ för Sverige som en förebild. Han har också haft kontakt med AFS.

I anslutning till det svenska valet 2018 var Hans Jørgen Lysglimt Johansen aktiv i att ge AFS sitt stöd i partiets valkampanj. Han var på plats i Sverige för att i partiets kläder dela ut flygblad och valsedlar, bland annat utanför Sveriges riksdag. Och på sociala medier ses han skaka hand med den svenska partiledaren Gustav Kasselstrand och andra företrädare för partiet.

Hans Jørgen Lysglimt Johansen deltog även på AFS valvaka i Stockholm, september 2018. Även i det sammanhanget ses han posera tillsammans med Kasselstrand.