NPD tvingas säga upp sin personal
Det är svåra tider för det tyska högerextrema partiet NPD. Till följd av akut pengabrist har man sagt upp samtliga fast anställda på Berlinkontoret. Samtidigt har man med kort varsel tvingats ställa in helgens partikongress.
Uppdaterad: 2018-01-31, 07:29
Publicerad: 2013-04-05, 10:39
Lästid: 3 minuter
Du läser just nu gratis innehåll
Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.
Den tyska Förbundsdagen, Bundestag, beslutade i början av året att ställa in alla betalningar till högerextrema Nationaldemokratische Partei Deutschlands, NPD. Detta sedan partiet slarvat med sin årliga redovisning och inte betalat böter på 11,3 miljoner kronor. En omedelbar konsekvens av detta visade sig på torsdagen, då Spiegel Online kunde avslöja att partiets organisation i Berlin tvingas säga upp samtliga fast anställda. Sju medarbetare fick gå, något som av partiets talesman Frank Franz beskrivs som en "tillfällig åtgärd".
– Uppsägningarna kommer att dras tillbaka så fort Förbundsdagen upphäver sitt beslut om betalningsstopp, något vi utgår ifrån, säger Franz till Spiegel Online.
Dessutom meddelades det i veckan att de till helgen planerade partidagarna i Oberfranken i norra Bayern har fått ställas in med kort varsel. Detta sedan partiet fått avslag på sin ansökan om att stoppa ett pågående vägarbete på platsen där man tänkt resa ett tält och samla omkring 400 högerextremister.
Byggarbetet påbörjades på tisdagen och beräknas pågå till den 12 april. Stefan Lux, presstalesman för NPD i Berlin, säger till Expo Idag att han är övertygad om att det handlar om en komplott mot partiet, iscensatt av den tyska säkerhetspolisen.
– Det är uppenbart att byggplatsen skapats för att stoppa oss. Man har helt enkelt rivit upp ett hål i gatan, det är löjligt, säger han.
Den prekära situationen har fått marken att skaka under fötterna på den sittande partiordföranden Holger Apfel. I Spiegel Online kritiseras han hårt av den före detta ordföranden Udo Voigt, som anklagar honom för "lednings- och konceptslöshet".
– Att låta alla medarbetare gå gör mig ursinnig, det är skakande, säger han till Spiegel Online.
Apfel svarar via sin talesman:
– Att Voigt använder uppsägningarna som propaganda mot sittande partiledning är beklagligt och smaklöst, säger han till Spiegel Online.
Voigt avsattes 2011 som partiledare, till följd av en rad kontroverser, bland annat då han poserat på en valaffisch med texten "Gas geben!" ("full gas!"), en uppenbar referens till Förintelsen.
Tyska myndigheter försökte att förbjuda NPD 2003. Försöket misslyckades på grund av ett invecklat samarbete mellan partifunktionärer och säkerhetspolisen, som infiltrerat organisationen. Sedan förra året diskuteras det om att på nytt inleda en förbudsprocess. Detta sedan företrädare för NPD visat sig ha kopplingar till den tyska terrorgruppen Underjordiska nationalsocialister (NSU), som visat sig skyldiga till en mordserie under de senaste tio åren där tio personer, nio affärsföreträdare med invandrarbakgrund och en polis, dödades.