Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Ytterligare en ockuperad stad för en dag. Växjö, Norrtälje, Riddarholmen i Stockholm, Salem och många andra svenska städer har de senaste åren fått påhälsning av nazister och i släptåg ett enormt polisuppbåd och motdemonstrater. Städer där vardagen försvunnit och ett historiskt eko lagt sig över citykärnorna som en blöt filt.

Nationalsocialistisk Front hade fått demonstrationstillstånd i Linköping under parollen "För folk och nation". Tillståndet var givet för lunchtid men polisens missbedömning när det gällde motdemonstrationernas storlek gjorde att NSF hölls kvar på Borggården i Linköping till strax efter klockan tre på eftermiddagen, innan den kunde starta. Under dagen omhändertog polisen ett hundratal motdemonstranter. En polisman rånades bland annat på sin kommunikationsradio. Polisen fick in förstärkningar från kringliggande län och kunde få kontroll på situationen. Fem motdemonstranter greps under dagen, bland annat misstänkta för våldsamt upplopp.

Försenade kunde i alla fall NSF påbörja sitt demonstrationståg genom de centrala delarna av Linköping. Tåget följdes av en inhyrd lastbil som dånade ut låtar som bland annat skrivits av Sven Olov Lindholm, NSAP:s ledare, och som spelats in i ny tappning. Talkörerna skanderade "NSF - Sveriges framtid" och "Demokrati - folkförräderi".

Vid Lilla Torget hölls sedan tal av tre personer från organisationens mer framträdande personer. Jonas Andersson, som utsetts till länsledare för Östergötland, hävdade att Nationalsocialistisk Front skulle kandidera till kommunfullmäktige i valet 2006. Detta trots att NSF vid partidagarna i augusti slagit fast att det var i Vara, Trollhättan och Karlskrona som partiet skulle kandidera. Samma sak har NSF använt sig av i propagandan i Kristianstad. För att ta mandat i kommunfullmäktige i Linköping krävs med stor säkerhet mer än 2 000 röster. I valet 2002 när NSF kandiderade till valet i Karlskrona lyckades man inte få mer än drygt 200 röster.

- Vi vill ha till en förändring och då talar vi om en total förändring av hela det korrupta samhällssystemet av idag. Vi vill få ett slut på socialdemokraternas och liberalernas vanstyre av Sverige, fastslog Jonas Andersson i sitt tal.

Ett tal som bjöd på mängder av floskler men inte några direkta svar på vad det var de erbjöd Linköpingsborna i valet 2006. Stockholms länsledare Rickard Ekman var näste man till micken.

- Vi måste vara kompromisslösa och fanatiska. Vi får inte tumma på vår ideologi och vårt slutliga mål, för då kommer vi obönhörligen att falla samman, dundrade Ekman.

Rickard Ekman som tidigare var pressekreterare för Nationaldemokraterna tog steget över till Nationalsocialistisk Front i samband med Nationaldemokraternas partisplittring sensommaren förra året. Även i Östergötland har ledande nationaldemokrater gått över till NSF och förstärkt den organisatoriska strukturen.

Björn Björkqvist var den som talade sist i Linköping. Björkqvist tal har efteråt blivit föremål för polisens intresse, frågan är om Björkqvist gick över lagens råmärken om hets mot folkgrupp i sitt tal. Strax efter klockan fem på eftermiddagen på lördagen lämnade NSF Linköping. Den blöta filten över staden togs bort för att ersättas av fri höstluft. Linköpingsborna hade fått tillbaka sin stad.